Zdravlje

Zdravlje

Znate li kako se zaštititi od hepatitisa?

Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je “objavila rat” virusnim hepatitisima odlukom da će ih eliminirati do 2030. godine. To je veliki izazov jer hepatitis je česta, ali vrlo stigmatizirana bolest koju prati strah, prikrivanje i neznanje.

Postoji više vrsta virusnih hepatitisa koji su, ovisno o virusima koji ih uzrokuju, označeni početnim slovima abecede. Hepatitis A poznat je kao žutica, a najopasniji su hepatitisi B i C, prozvani tihim ubojicama jer često bez prepoznatljivih simptoma dovode do teškog oštećenja jetre. Hepatitis B može se spriječiti cijepljenjem. Hepatitis B i C mogu se izliječiti novim lijekovima, ali oni su skupi (12-tjedna terapija košta oko 360.000 kuna), pa su zasad na teret države dostupni samo najtežim bolesnicima koji su životno ugroženi. No, brojni liječnici i pacijenti ističu da je riječ o terapiji koja je izuzetno isplativa u konačnici, jer sprečava komplikacije i bolovanja.

  • Prema statistikama, svaki 12. stanovnik našeg planeta ima kronični hepatitis B ili C, a svaki treći bio je u kontaktu s jednim ili oba virusa
  • Procjenjuje se da 75% zaraženih nije svjesno infekcije
  • Više od milijun ljudi godišnje u svijetu umre zbog hepatitisa
  • 80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima
  • Procjenjuje se da je u Hrvatskoj otprilike 25.000 osoba kronično zaraženo virusom hepatitisa B, a oko 30.000 virusom hepatitisa C
  • U 95 do 98% slučajeva kronični virusni hepatitis C može se izliječiti terapijom u trajanju od 12-24 tjedana s novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj

Kronični hepatitis C predstavlja globalni javnozdravstveni problem, glavni je uzrok nastanka ciroze i hepatocelularnog karcinoma u suvremenom svijetu i kao takav najčešći je razlog za transplantaciju jetre. Bolest je tiha, većina oboljelih ne zna da su zaraženi, dok ne nastanu komplikacije. Procjenjuje se da od komplikacija kroničnog hepatitisa C u Europskoj regiji godišnje umire oko 112. 000 ljudi. Smrtnost od kroničnog hepatitisa C posljednjih je godina premašila smrtnost od HIV bolesti, što je jedan od glavnih razloga za obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja koji je Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula 2008. godine kao odgovor na činjenicu da o kroničnim virusnim hepatitisima nije ni blizu razvijena svjesnost kao što je to u slučaju HIV/AIDS-a, tuberkoloze i malarije, kaže prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med., pročelnica Odjela za virusni hepatitis i voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“.

“Na temelju globalnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije izrađujemo Akcijski plan za Europu koji bi trebao biti usvojen u rujnu ove godine, a nastojimo i da Hrvatska što prije dobije Nacionalnu strategiju za borbu protiv virusnih hepatitisa. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrio je najnovije, visokoučinkovite lijekove za hepatitis, ali zbog ograničenih novčanih sredstava HZZO-a lijekovi nisu dostupni svima, nego samo oboljelima koji imaju teža oštećenja jetre. Veliki je problem i to što je hepatitis stigmatiziran, pa se najčešće prikriva, čime se još više produbljuje strah i neznanje koje je prisutno čak i kod nekih zdravstvenih djelatnika”, kaže mr. sc. Tatjana Reić, predsjednica Europske udruge pacijenata s bolestima jetre ELPA i predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos.

Abeceda hepatitisa

HEPATITIS A

Virusni hepatitis A poznat je kao žutica. Ta “bolest prljavih ruku” prenosi se hranom ili vodom koja je bila u dodiru sa zaraženim izmetom. Prosječno razdoblje od trenutka zaraze do pojave simptoma (inkubacija) je 28 dana. Osoba je najviše zarazna tjedan dana prije početka simptoma i tijekom prvog tjedna trajanja simptoma, a to mogu biti: povišena temperatura, umor, gubitak teka, mučnina, bolovi u trbuhu, tamna mokraća, svijetla stolica, žuta boja kože i bjeloočnica. “Žutica” ne prelazi u kroničnu bolest i većina bolesnika oporavi se za šest mjeseci bez posljedica. Kad se bolesnik jednom izliječi, postaje imun na nove napade virusa. Komplikacije hepatitisa A vrlo su rijetke. Ne uzimaju se nikakvi posebni lijekovi, nego se preporučuju dijeta i mirovanje.

Osnovna mjera sprečavanja širenja virusa je higijena odnosno temeljito pranje ruku nakon obavljanja nužde, prije pripreme hrane, nakon rukovanja pelenama i kondomima te izbjegavanje dijeljenja čaša i pribora za jelo. Infekcija se može spriječiti i cijepljenjem.

HEPATITIS B

Virus hepatitisa B širi se direktnim kontaktom sa zaraženom krvi kao i drugim tjelesnim tekućinama (sperma, znoj, suze, majčino mlijeko). Većina osoba zaraženih hepatitisom B nema nikakvih simptoma, što ne znači da ne mogu virusom zaraziti druge ljude. Najčešći putevi zaraze su: krv i krvni pripravci koji nisu testirani na viruse; medicinski ili stomatološki zahvati u zemljama gdje oprema nije adekvatno sterilizirana; prijenos s majke na dijete pri porođaju; spolnim putem; zajednička uporaba opreme za ubrizgavanje i ušmrkavanje droga; dijeljenje britvica za brijanje, četkica za zube i ostalih predmeta u kućanstvu; tetoviranje i piercing nesterilnom opremom.

U početku je hepatitis B akutni, ali može se razviti u kroničnu infekciju. Akutni (kratkotrajni) hepatitis B može se brzo izliječiti, ali ako se ne izliječi u prvih šest mjeseci, prelazi u kronični (dugotrajni) oblik. Kod otprilike trećine oboljelih dovodi do ozbiljnih bolesti jetre, što može rezultirati cirozom ili rakom jetre.

U roku od 1-6 mjeseci nakon zaraze, u nekih osoba razviju se ozbiljni simptomi, dok ostali imaju samo blage ili nikakve simptome. Simptomi mogu uključivati probadanje i bol, ekstremni umor, povišenu temperaturu, mučninu i žutilo. Osobe koje nemaju simptoma i dalje mogu prenijeti virus na druge ljude. Većina osoba, koje ne razviju dugotrajnu bolest i oštećenje jetre, ne treba liječenje, a u slučaju kronične bolesti primjenjuju se antivirusni lijekovi. Cijepljenje je najbolji način sprečavanja infekcije hepatitisom B.

HEPATITIS C

Većina osoba zaraženih hepatitisom C nema nikakvih simptoma, ali mogu virusom zaraziti druge ljude. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom krvi, a vrlo rijetko može se prenijeti putem ostalih tjelesnih tekućina.

U nekih osoba virus spontano nestane “sam od sebe” u akutnoj fazi bolesti, ali često akutni hepatitis C prijeđe u kronični, što može izazvati ozbiljne bolesti jetre uključujući cirozu i rak jetre. U akutnoj fazi bolesti većina osoba nema nikakve simptome ili su oni nespecifični.

U osoba s kroničnom bolešću simptomi mogu biti umor, depresija, glavobolja, bol u trbuhu te simptomi slični gripi. No, u kroničnoj fazi bolesti također često nema nikakvih simptoma.

Liječenje kroničnog hepatitisa C neprestano se poboljšava, a trenutačno se može izliječiti više od polovice oboljelih. Liječenje obično traje od šest do dvanaest mjeseci. Ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

HEPATITIS D

Virus hepatitisa D može se razmnožavati samo u prisutnosti virusa hepatitisa B jer se pričvršćuje na njega. Virus se prenosi bliskim kontaktom ili putem zaražene krvi i krvnih pripravaka. Simptomi su slični onima kod hepatitisa B, a ista pravila vrijede i za prevenciju. Infekcija hepatitisom D može se spriječiti cjepivom protiv hepatitisa B.

HEPATITIS E

Raširen je po cijelom svijetu, ali najčešće se pojavljuje u Aziji. Širenju ovog virusa pogoduju nehigijenski uvjeti, prije svega voda zagađena fekalijama. Ima slične simptome kao hepatitis A te se prevenira na isti način. Bolest najčešće prolazi spontano u toku od nekoliko tjedana, ali ponekad može uzrokovati i ozbiljna oštećenja jetre.

Besplatno testiranje na hepatitis

U područnim zavodima za javno zdravstvo nudi se mogućnost anonimnog i besplatnog testiranja na hepatitis, a rezultati se dobivaju već za 20 do 40 minuta. Testiranje se provodi i u mobilnom InfoHep Centru – kombi vozilu koje je posebno opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Osim testiranja krvi, u mobilnom InfoHep Centru obavlja se i liječnički pregled jetre metodom elastografije – pomoću posebnog ultrazvučnog uređaja mjeri se elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre. Odmah po završetku testiranja i pregleda jetre liječnik preporučuje daljnje liječenje. Više na www.hepatos.hr i besplatnom telefonu 0800 400 405.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Omiljeni crni napitak ima mnoge benefite – Kava smanjuje oštećenja jetre kod hepatitisa C

Svaki par bi ovo trebao učiniti – Jeste li razgovarali o spolno prenosvim bolestima

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo