Zdravlje

Zdravlje

Znate li koje tvari zajedno sa suncem izazivaju fototoksične reakcije na koži?

Foto: Shutterstock

Ljeto nam mogu pokvariti fotodermatoze – kožne bolesti koje su uzrokovane djelovanjem ultraljubičastih (UV) zraka.

Primarne fotodermatoze nastaju zbog izravnog djelovanja ultraljubičastog zračenja, a tipičan primjer su opekline od sunca. Sekundarne fotodermatoze nastaju međudjelovanjem UV zraka i određenih tvari (primjerice, lijekova, kozmetike, biljaka). U fotoalergijskim dermatozama – među kojima je alergija na sunce – sudjeluje i imunološki mehanizam, pa je njihov nastanak sličan razvoju alergijske reakcije, objašnjava dr. Ljiljana Škrinjar, specijalistica dermatovenerologije iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

Kako pobijediti alergiju na sunce

Fototoksične dermatoze nastaju kada neka tvar na koži, uz djelovanje sunca, izazove reakciju koja može biti vrlo burna. Takve tvari nazivaju se fotosenzibilizirajućima, a mogu djelovati na kožu izravnim dodirom, ali i tako da su prvo unesene u organizam odnosno u probavni sustav (npr. određene vrste lijekova).

Mnogi lijekovi ne vole sunce

“Fotosenzibilizirajuće djelovanje ima čak pedesetak lijekova, na primjer određene vrste antibiotika i protuupalnih lijekova, neki lijekovi za srčane bolesti i dijabetes, hormonski kontraceptivi i lijekovi za hormonsko nadomjesno liječenje. S UV zrakama nepovoljno mogu reagirati eterična ulja i drugi sastojci u kozmetičkim preparatima i parfemima, umjetni zaslađivač ciklamat u hrani i napicima te namirnice poput celera, kopra, limete”, kaže dr. Ljiljana Škrinjar.

Fitofotodermatitis zbog kontakta s biljkama

Često se pojavljuje i takozvani fitofotodermatitis. To je fototoksična dermatoza uzrokovana kontaktom s biljkama. Naime, neke biljke sadrže fototoksične tvari poput furokumarina koji u reakciji sa suncem na mjestima kontakta kože s biljkom (najčešće travom) izaziva crvenilo i mjehure. Često na koži ostaje oblik vlati trave ili lista. Promjene se vide nakon nekoliko sati, mogu intenzivno svrbjeti i peći, a nakon liječenja mogu trajno ostati smeđe mrlje (hiperpigmentacije).

Fitofotodermatitis najčešće se pojavljuje u djece koja su se igrala na zelenim površinama, u osoba koje su bile na izletu, za sunčanog dana kosile travnjak ili radile u vrtu.

Liječenje kod dermatologa

Liječenje se treba provoditi prema preporuci dermatologa, što često uključuje primjenu antialergijskih lijekova, npr. kortikosteroidnuh krema i antihistaminika u obliku tableta.

Najbolji način sprečavanja fototoksičnih dermatoza svakako je izbjegavanje kontakta s fotosenzibilizirajućim tvarima i suncu. Ako je izlaganje suncu neizbježno, preporučuje se nošenje fotoprotektivne odjeće te zaštita otkrivenih dijelova kože kremama s vrlo visokim faktorom 50+.  

Top 10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu 

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo