Znate li koji su najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li koji su najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena?

Foto: Shutterstock

Plodnost muškarca i žene ovisi o nizu čimbenika koji mogu biti inherentni i vanjski. Dob muškarca iznad 45 godina i žene iznad 40 godina umanjuju plodnost. Oba partnera starija od 41 godinu šest puta teže postižu trudnoću od mladih.

Žena se rađa sa zadanim brojem jajnih stanica koje se ne mogu više obnavljati. Od početnih 6 do 7 milijuna jajne stanice se neprestano gube. Svaka se ovulirana jajna stanica selektira kao najbolja od njih više tisuća. Zato nakon 35. godine preostaje još 25 tisuća, a nakon 40. svega 10 tisuća jajnih stanica.

Trajnim probirom, starenjem preostaje sve više kromosomski nekompetentnih jajnih stanica. Zato se starenjem teže postiže trudnoća, a češće su spontani pobačaji i kromosomske anomalije ploda. Žene starije od 42 godine imaju 40% veći rizik za sponatni pobačaj.

Plodnost oba partnera umanjuju i za 40 do 50%:

 • debljina
 • pušenje duhana, droga
 • prekomjerni alkohol, kava, čaj
 • spolno prenosive bolesti

Plodnost je umanjena i zbog mnogih drugih epigenetskih čimbenika: toksina, kemijskih agensa, okolinskih polutanata, prehrane i zračenja.

Uske hlače, dugotrajno bicikliranje, mobitel u prednjem đepu, testikularna vrućina i hladnoća štete muškoj plodnosti

Štetu normalnoj spermatogenezi čine estrogeni (u hrani), genitalna vrućina (hladnoća) i zračenje (čak i mobitelom). Više takvih uzroka mogu i sinergički utjecati na smanjenje plodnosti. Uske hlače, dugotrajno bicikliranje, mobitel u prednjem đepu, testikularna vrućina i hladnoća mogu oštetiti spermiogenezu.

Uzroci neplodnosti žena su još i stanja i bolesti reprodukcijskih organa:

 • abnormalnosti uterusa, anovulacije
 • oštećenje jajovoda upalom (klamidija)
 • upale cerviksa ( i HPV)
 • miomi
 • endometrioza i adenomioza
 • ciste jajnika
 • zloćudne bolesti
 • ginekološke operacije (posljedice)

Sve te bolesti 3 do 5 puta su češće u žena iznad 40 godina, nego u mlađih od 30.

Starenje žena, endometrioza i operacija na jajnicima dodatno umanjuju pričuvu folikula (jajnih stanica) u jajnicima. Ta se rezerva plodnosti danas točno određuje razinom antiműllerovog hormona (AMH) i ultrazvučnim pregledom – brojenjem antralinih folikula (antral folicular count – AFC).

Štetnost za gamete, posebno spermije čine i kemikalije (hrana i okolina): DDT, bisfenol, kadmij, olovo, toluen, insekticidi, fitoestrogeni, neke vrste kozmetičkih preparata i mnogi drugi. I pretjerana mršavost umanjuje plodnost.

Problem neplodnosti u zadnjih par desetljeća učestaliji i više se priča o njemu

Svakako je zbog niza razloga danas neplodnost češća, a učestalost je u 15 do 17 posto parova. Glavni je razlog odgađanje rađanja na tridesete godine žene, kada već prirodno opada plodnost. Takvu odluku potiču promjene svjetonazora, životne i socioekonomske okolnosti i nažalost lakomislenost. Mnoge žene misle da će moći zanijeti kada to žele ili čekaju optimalne okolnosti. Žene na zapadu, a sporadično i ovdje sve se češće odlučuju na očuvanje vlastite plodnosti zamrzavanjem jajnih stanica u mlađoj dobi (do 35. godine). tako je bolja perspektiva kasnije reprodukcije.

Zdrav život i izbjegavanje štetnih navika, debljina svakako mogu biti doprinos plodnosti.

Također pouzdana kontracepcija (pilule i prezervativ) čuvaju reprodukcijsko zdravlje mladih. Svakako valja izbjeći neželjene trudnoće, pogubnost abortusa i spolno prenosivih bolesti. Treba voditi brigu o biljezima rezerve jajnika, izbjegavati nepotrebne operacije. Obavljati preglede, liječiti upale, konzulirati se i ne odgađati rađanje.

Tradicionalno je mišljenje da je uzrok neplodnosti u ženi. To je danas potpuno netočno, zabluda. Češća je neplodnost zbog muškarca (više od 50% uzroka), a nerijetko su uzroci udruženi.

Muška se plodnost mjeri spermiogramom, gdje se ocjenjuje broj, pokretljivost i morfološke osobine spermija. Za neplodnog muškarca postoje i dodatne pretrage: mikrobiloške, hormonske, kromosomi, DNK fragmentacija i dr.

U žena se plodnost ili neplodnost utvrđuje:

 • ginekološkim pregled i UZV pregledom
 • utvrđivanjem ovulacije
 • mikrobiološkim pretragama
 • ocjenom razine hormona, vitamin D, rezerva jajnika
 • anatomskom urednošću reprodukcijskih organa
 • dodatnim pretragama.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo