Zdravlje

Zdravlje

Zona gdje nastaju akne na licu otkriva njihov uzrok, ali i moguće zdravstvene probleme

Mjesto gdje se akne javljaju nije slučajnost…

Imate akne? Prije nego cijelo lice namažete kremama, pročitajte zašto su se uopće pojavile na čelu, bradi ili obrazima…

Akne koje se javljaju na određenom području lica mogu otkriti i neke zdravstvene probleme. Mapiranje lica je stara metoda, a mnogi se dermatolozi i danas njome koriste kako bi lakše došli do dijagnoze i tretirali problem.

Ako su oči ogledalo duše, onda lice može biti ogledalo zdravlja

“Mapiranje lica će ga podijeliti u zone koje se podudaraju s određenim zdravstvenim problemima“, pojašnjava Claire Chang, dermatolog iz New Yorka. “Istočnjačka medicina savjetuje da koža može biti odraz zdravlja organizma, a poremećena ravnoteža organizma se može prepoznati prema stanju lica“, dodaje. Ako se akne pojavljuju uvijek na istom dijelu lica, evo što bi to moglo značiti.

Čelo

„Kineska medicina povezuje čelo s probavnim sustavom, a prištići koji se javljaju na tom području bi trebali predstavljati disbalans poput loše prehrane, nepravilne probave ili sindroma iritabilnog crijeva“, navodi dr. Chang. Kako biste se riješili toksina iz crijeva izbacite napitke s kofeinom i nezdrave napitke te konzumirajte vodu. Ako imate prirodno masnu kosu, izbjegavajte korištenje ulja i perite ju nešto češće. Prema riječima dr. Chang, prljava kosa može uzrokovati začepljenje pora i tako pogoršati stanje s aknama na čelu. Nošenje kapi ili marama također može prevenirati ovaj problem.

Kosa vam sporo raste? Ova 4 jednostavna savjeta mogu riješiti vaš problem

Sljepoočnice

Kinesko mapiranje lica povezuje sljepoočnice s bubrezima i mjehurom. Infekcije i upale se mogu prezentirati kroz pojavu akni, pa ćete morati smanjiti konzumaciju alkohola i masne te procesuirane hrane. Ako se problem ne rješava, možda ćete morati porazgovarati s liječnikom o intenzivnijem tretmanu.

Obrazi

Akne koje se javljaju na obrazima povezuju se s dišnim sustavom, pa ako često hodate gradom ili se vozite na biciklu, malo više pažnje obratite na čišćenje lica. Dobra je ideja nabaviti i pročišćivač zraka za kućanstvo. Dr. Chang dodaje kako je dobro razmisliti i o faktorima iz okoline koji mogu uzrokovati pojavu akni, poput jastučnica ili mobitela. Puno stvari dolazi u kontakt s licem tijekom dana pa je potrebno i njih čistiti kako bi spriječili pojavu prišteva.

Brada

Akne na bradi su odraz hormonalnog disbalansa. Prema riječima dr. Chang, akne koje nastaju kao posljedica ovog problema su često najgore u vrijeme mjesečnice ili menopauze zbog promjena u hormonalnoj slici. Ako se stanje nikako ne popravlja, možda bi bilo pametno posavjetovati se s dermatologom i ginekologom kako bi se pronašlo rješenje.

Nisu samo geni u pitanju, neke vaše navike su odgovorne za proširene pore

Područje duž linije rasta kose 

Akne na ovom području mogu otkrivati da su neki proizvodi za njegu kose okidač promjena. Kreme su često masne i mogu uzrokovati začepljenje pora i pojavu akni. Ako se većina vaših prištića nalazi na ovom području, ne koristite više njegu na bazi ulja i potražite nešto nježnije proizvode.

Nos

Više je žlijezda lojnica na području nosa nego bilo gajde na tijelu, što taj dio čini posebno podložnim razvoju akni. Čistite pažljivo i često to područje proizvodima koji čiste pore i preveniraju upalne procese.

Kinesko mapiranje lica povezuje ovu pojavu s jetrom i bubrezima, pa je možda dobra ideja provjeriti s liječnikom imate li visoki krvni tlak ili problema s jetrom. Ako mislite da je upravo to slučaj, izbjegavajte ljutu hranu i alkohol.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo