Zdravlje

Zdravlje

Oprezno s lijekovima protiv žgaravice!

Lijekovi protiv želučanih problema mogu doslovno prouzročiti žgaravicu!

 Zanimljiv je podatak da su se iste tegobe pojavile i kod zdravih sudionika istraživanja koji su lijekove uzimali osam tjedana. Rezultati su to najnovije studije objavljene u časopisu Gastroenterology.
“To ne znači da spomenute lijekove treba prestati koristiti. Treba pripaziti na propisanu količinu koja se smije uzeti. Ovim smo istraživanjem potvrdili kako bi liječnici trebali biti oprezniji kod propisivanja ovakvih lijekova, te kako bi ih pacijenti trebali što pametnije koristiti”, napomenuli su autori studije.

Prema podacima studije, pet posto svjetske populacije koristi lijekove protiv želučanih problema. Što ih više ljudi koristi, to su rizici od tegoba veći – ssim kod pacijenata koji boluju od gastroezofagealnog refluksa ili onih koji uzimaju nesteroidne lijekove protiv upala, poput aspirina.

Kako je provedena studija?
Istraživači su okupili 120 zdravih ljudi. I dok je jedna skupina kroz 12 tjedana dobivala placebo terapiju, druga je grupa osam tjedana pila lijek Nexium, a zatim četiri tjedna placebo terapiju. Rezultati kažu da je čak 44 posto ispitanika koji su uzimali Nexium, razvilo simptome žgaravice. Oni su se pojavili kad su ispitanici prešli na četverotjedni tretman placebom.

Autori studije napominju da razlog ovakvom povratku simptoma leži u razvijenoj ovisnosti o lijekovima protiv žgaravice. U grupi koja je koristila samo placebo terapiju 15 je posto ispitanika razvilo simptome žgaravice.

Upozorenje prije upotrebe
Istraživači zaključuju da bi liječnici obavezno trebali upozoriti svakog pacijenta s mogućim nuspojavama i simptomima koje ovakva terapija donosi. Iako je istraživanje dalo korisne rezultate, stručnjaci ipak nisu uspjeli povezati ponovno javljanje žgaravice s ovisnošću o lijekovima, budući da je studija provedena na skupini zdravih ljudi.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo