Zdravlje

Zdravlje

Osteopatija potiče tijelo na samoliječenje

Tretmani često uključuju manipulacije zglobovima kako bi se poboljšala pokretljivost, što pomaže u olakšavanju bolova, poboljšava cirkulaciju krvi i limfnu drenažu

Kada je utemeljio osteopatiju, američki liječnik Andrew Taylor Still teško da je mogao i sanjati kako će se ta metoda raširiti cijelim svijetom i biti popularna i više od stotinu godina od njegove smrti. Zahvalni su mu svi koji trpe bolove, a vjerojatno ponajviše sportaši.

Osteopatija je holistička metoda liječenja koja se fokusira na očuvanje i poboljšanje zdravlja tijela putem rada na mišićima, zglobovima, kostima i ostalim sustavima u tijelu. Pacijentima pruža alternativu ili dopunu konvencionalnim medicinskim tretmanima, započinje Toni Nenadić, magistar fizioterapije koji je s prijateljem Filipom Kunom otvorio Kaizen Centar u Osijeku.

Dobra vijest za kavopije! Umjereno uživanje smanjuje rizik od anksioznosti i depresije

Djeluje i preventivno

Osteopatija se, dodaje, temelji na holističkom pristupu prema pacijentu, što znači da se tijelo promatra kao jedinstvena funkcionalna cjelina. Ovaj pristup prepoznaje povezanost između strukture i funkcije tijela te naglašava važnost održavanja ravnoteže između različitih sustava.

Osnovna pretpostavka osteopatije je da tijelo ima sposobnost samoliječenja. Osteopati pravilnim usmjeravanjem i poticanjem prirodnih tjelesnih procesa mogu potaknuti tijelo na regeneraciju i ozdravljenje. Osteopatski tretmani često uključuju manipulacije zglobovima kako bi se poboljšala pokretljivost. Povećanje pokretljivosti zglobova pomaže u olakšavanju bolova, poboljšava cirkulaciju krvi i limfnu drenažu, te potiče opću ravnotežu u tijelu, kaže nam Nenadić koji na Instagramu @fiziosam dijeli sav sadržaj vezan za edukacije kao i videe s tretmanima.

Shutterstock

Osteopatija se primjenjuje kod različitih zdravstvenih problema, uključujući bolove u leđima, migrene, sportske ozljede, probavne smetnje…

Osim što se koristi kao tretman za postojeće zdravstvene probleme, osteopatija se često integrira u preventivnu skrb kako bi se spriječile ozljede i očuvalo opće zdravlje. Sportaši često koriste osteopatske tretmane kako bi poboljšali pokretljivost, ublažili bolove, smanjili rizik od ozljeda i ubrzali proces cijeljenja nakon ozljeda. Osteopati rade s trenerima i fizioterapeutima kako bi prilagodili tretmane individualnim potrebama sportaša. Integracija osteopatije s ciljanim vježbama snaženja često se primjenjuje kako bi se postigao optimalan oporavak i održale vrhunske sportske performanse, ističe.

Osteopatija, dodaje, pruža sveobuhvatan pristup liječenju i održavanju zdravlja. Njezina primjena u sportu dodatno ističe njezinu važnost u podršci sportašima na njihovu putu prema izvrsnosti i održavanju optimalnog zdravlja.

Toni Nenadić po struci je magistar fizioterapije, a kroz godine iskustva i rada sa sportašima specijalizirao se za manualne terapije, regeneraciju i rekuperaciju tkiva. Radio je, primjerice, s profesionalnim sportašima kao što su Miloš Raonić, Vasek Pospisil, Donna Vekić, Franko Škugor u svijetu tenisa, veslači braća Anton i Patrik Lončarić, kao i čitav niz nogometaša.

Shutterstock

Oni koji ga poznaju za njega reći kako nije prosječan terapeut. Završio je niz edukacija, a radio je i s velikim svjetskim stručnjacima u svom području.

Izdvojio bih Miljana Amanovića, fizioterapeuta Novaka Đokovića. Miljan je bio moj mentor u počecima mog profesionalnog razvoja kao fizioterapeuta. Od samog početka karijere htio sam napraviti “nešto više”, a vjerujem kako sam uspio dovesti svjetski standard fizioterapije u Osijek, kaže Nenadić.

Svaki dan jedan posto bolji

Kad je s prijateljem Filipom Kunom pokretao Kaizen Centar, vizija im je bila da u Osijeku otvore prvi centar koji bi objedinio sve – fizioterapiju, rehabilitaciju, kondicijsku pripremu, nutricionističko savjetovanje te sportsku psihologiju.

Riječ Kaizen označava japansku metodu rada i razmišljanja kojoj je osnovna misao da se malim koracima dolazi do velikog napretka. Jedan posto bolji svaki dan, takav princip rada ima Kaizen Centar. Svaki dan radimo prema planu koji će na kraju dovesti do željenog rezultata – pojašnjava naš sugovornik.

U Centru ne rade isključivo sa sportašima, nego sa svima koji žele svoje zdravlje promijeniti nabolje ili se susreću s različitim bolnim stanjima.

Krajnji je rezultat implementacija naučenog u svakodnevni život i “rutina” održavanja zdravih navika, zaključuje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo