Ove četiri namirnice pomoći će vam sniziti kolesterol - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ove četiri namirnice pomoći će vam sniziti kolesterol

Shutterstock

Osim genetskih čimbenika, na povišen kolesterol jako utječe i prehrana. Pažljivo birajte što jedete jer ove je namirnice lako ubaciti u prehranu

Višak kolesterol koji tijelo ne uspije iskoristiti dovodi do toga da se kolesterolni plak nakuplja u krvnim žilama i ometa protok krv. To se stanje naziva ateroskleroza, a može dovesti do krvnih ugrušaka, srčanog i moždanog udara.

Uzrok povišenog kolesterola je djelomice genetski, ali povisuju ga i loše prehrambene navike poput konzumiranja previše hrane bogate zasićenim i transmasnim kiselinama. Nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i pretilost također doprinose povišenom kolesterolu. 

Koje je mlijeko bolje za vas – bademovo ili zobeno? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Iako na gene ne možemo ujecati, možemo paziti što jedemo. Kako neka hrana podiže razinu LDL kolesterola, tako druga ima pozitivan utjecaj. Ovo su namirnice koji bi se trebale naći na vašem jelovniku želite li izbjeći probleme s krvožilnim sustavom.

1. Zob 

Zob je među žitaricama najbogatija proteinima. Odličan je izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle skokove i padove šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput pekarskih proizvoda ili rafiniranih kukuruznih pahuljica Zob sadrži i vlakna koja će sniziti loš kolesterol, a prema pisanju Cleveland klinike, ako dodate samo šalicu zobene kaše svom obroku u danu, možete sniziti kolesterol za 5 do 8 posto.

Shutterstock

2. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi i ostali orašasti plodovi su odličan način za snižavanje LDL kolesterola. Prošlogodišnja je studija pokazala da osobe koje jedu orahe svaki dan kroz dvije godine mogu smanjiti svoj loš kolesterol, ali i povisiti razine dobrog kolesterola.

Čestice LDL kolesterola dolaze u raznim veličinama, a istraživanja su pokazala kako su male, guste čestice LDL kolesterola češće povezane s aterosklerozom, plakom koji se nakuplja na arterijama, navodi prof. Emilio Ros.

3. Avokado

Iako čak 77 posto kalorija iz njega dolazi iz masnoća riječ je o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, temelju mediteranske prehrane koja se smatra najzravijom. Avokado će zato smanjiti šanse za razvoj bolesti srca. Uz banane, avokado je i najbolji izbor kalija. U samo 100 grama nalazi se 14 posto preporučene dnevne količine. Kalij je važan za smanjivanje krvnog tlaka, a samim time se smanjuje i rizik od srčanog udara. 

Shutterstock

4. Maslinovo ulje 

Većina liječnika i nutricionist slaže se da je maslinovo ulje, posebice djevičansko, odlično za zdravlje jer sadrži oleinsku kiselinu, nezasićenu masnu kiselinu, koja utječe na smanjenje upala. Ako ga koristite umjesto drugih ulja utjecat će na snižavanje razina kolesterola. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo