Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje je mlijeko bolje za vas – bademovo ili zobeno? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Shutterstock

Možda tražite zamjenu za kravlje mlijeko ili jednostavno želite isprobati nešto novo, ali vrijedi znati koje mlijeko odabrati.

Danas je moderno zamijeniti kravlje mlijeko nekom biljnom varijantom i postoji nekoliko odličnih opcija poput sojinog, pa čak i krumpirovog ili recimo kozjeg. No kada je u pitanju bademovo ili zobeno – je li jedno od njih ustvari bolje?  

Oni mogu biti odlična zamjena za mliječne proizvode, navodi dr. Bill Rawls, ali ustvari se ne radi o tradicionalnom mlijeku. Zobeno se naravno pravi od zobi, a bademovo od badema. Zobeno mlijeko možda sadrži više proteina, ali i nešto više ugljikohidrata, a od bademovog se razlikuje okusom. Nešto je i gušće teksture od bademovog ali i kravljeg. Stručnjaci otkrivaju sve što trebamo znati o ovim biljnim alternativama kravljem mlijeku. 

Zobeno i bademovo mlijeko: Nutritivna vrijednost 

Bademovo mlijeko ne sadrži puno ugljikohidrata i bolja je opcija za one koji prate plan prehrane koji ih isključuje. Nezaslađeno bademovo mlijeko tako u jednoj porciji sadrži oko 37 kalorija, 1 gram ugljikohidrata, 0 šećera, 3 grama masnoća, 1 gram proteina i 481 mg kalcija, otkriva nutricionistica Allie Echeverria. Dodaje kako zaslađeno bademovo mlijeko sadrži 93 kalorije, 16 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera, 3 grama masnoća i 459 mg kalcija. 

Zobeno mlijeko u drugu ruku sadrži više proteina što je dobra vijest za one koji se recimo bore sa zloćudnim bolestima i kojima su proteini potrebni. Jedna porcija ovog mlijeka sadrži oko 120 kalorija, 16 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 5 grama masnoća, 3 grama proteina i 350 mg kalcija. 

Plant-based prehrana: Uspješno pomaže kod mršavljenja, a odlična je i za zdravlje srca

Zobeno mlijeko: prednosti i nedostaci 

Mnogi će radi okusa radije odabrati zobeno mlijeko.

Dobrobiti: 

  • Sigurno je za one koji su alergični na orašaste plodove ili izbjegavaju gluten. 
  • Sadrži više kalcija, kalija i fosfora od bademovog mlijeka.
  • Prirodno je slatko te nisu potrebni dodaci da bi se poboljšao okus a sadrži malo kalorija
  • proteini i vlakna mogu smanjiti apetit. 

Nedostaci: 

  • Ovo mlijeko sadrži više ugljikohidrata i kalorija. 
  • Može sadržavati gluten ako se prerađivalo uz druge žitarice. 
  • Često može sadržavati karagenan za kojeg se pokazalo da može uzrokovati probavne poteškoće. 

Bademovo mlijeko: Prednosti i nedostaci 

Ako je bademovo mlijeko vaš odabir, evo što o njemu trebate znati. 

Dobrobiti: 

  • Bogat je vitaminom E koji će jačati imunološki sustav ali i poboljšati izgled kože. 
  • Ako nema dodanog šećera sadrži jako malo kalorija. 
  • Dobar je dodatak voćnim sokovima ako ne želite dodatne kalorije u napitku. 

Nedostaci: 

  • Alergija na orašaste plodove je česta pa ga treba izbjegavati ako vas muče alergije. 
  • Često mu se dodaje šećer jer je tako ukusniji što znači više kalorija. 

Svakodnevne pogreške u načinu života koje usporavaju vaš metabolizam – prepoznajete li se?

Napravite sami bademovo mlijeko

Lako ga je napraviti, a tako ćete i jednostavno kontrolirati sastojke koje mu dodajete pa možete biti sigurni da imate zdravu opciju. 

Sastojci:
200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
900 ml vode
½ žličica ekstrakta vanilije (1 vanili šećer)
Malo meda ili smeđeg šećera

Priprema:
Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.
Bademe iscijediti (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodati u blender uz čistu vodu U blenderu miksati nekoliko minuta
Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u hladnjak
U mlijeko po želi možete dodati ekstrakt vanilije.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo