Probavne smetnje pogađaju milijune ljudi, a rješenje se često traži u probioticima. No, prava tajna zdravog probavnog sustava možda leži u nutrijentima koje često zanemarujemo – esencijalnim mineralima.
Probavni problemi, od kronične nadutosti i bolova u trbuhu do zatvora i proljeva, postali su dio svakodnevice za zapanjujući broj ljudi. U potrazi za olakšanjem, mnogi se okreću probioticima i prebioticima, no stručnjaci upozoravaju da se često zanemaruju temelji zdravlja crijeva. Dok su dobre bakterije važne, one ne mogu ispravno funkcionirati bez adekvatne potpore esencijalnih vitamina i, što je još važnije, minerala koji su ključni za svaku fazu probavnog procesa. Ovi moćni elementi iz prirode sudjeluju u svemu, od proizvodnje želučane kiseline do održavanja cjelovitosti crijevne stijenke.
Minerali su temeljni gradivni blokovi
Minerali su temeljni gradivni blokovi koji omogućuju tijelu da razvija i normalno funkcionira, a njihova uloga u probavi je nezamjenjiva. Oni pomažu u izgradnji snažnih kostiju, kontroliraju tjelesne tekućine i, presudno, pretvaraju hranu koju jedemo u energiju. Bez njih, naš probavni sustav ne može učinkovito raditi. Primjerice, nedostatak određenih minerala može izravno dovesti do usporene probave, upalnih procesa u crijevima i loše apsorpcije drugih hranjivih tvari, stvarajući začarani krug lošeg zdravlja. Uravnotežena prehrana bogata cjelovitim namirnicama poput svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, jaja, orašastih plodova i sjemenki najbolji je put do unosa ovih vitalnih nutrijenata.

Jedan od najvažnijih, a često podcijenjenih minerala za zdravlje crijeva je cink. Kao drugi najzastupljeniji mineral u tragovima u ljudskom tijelu, cink igra ključnu ulogu u održavanju integriteta crijevne sluznice. On pomaže u obnavljanju i “zatezanju” stanica koje oblažu gastrointestinalni trakt, čime se sprječava stanje poznato kao “sindrom propusnih crijeva”, gdje toksini i neprobavljene čestice hrane mogu prodrijeti u krvotok i izazvati upale i intolerancije na hranu. Osim toga, cink je neophodan za proizvodnju probavnih enzima i optimalne razine želučane kiseline, koja je prva linija obrane u razgradnji hrane. Najbolje apsorbirajući izvori cinka uključuju kamenice, koje sadrže više cinka nego bilo koja druga namirnica, ali i crveno meso, perad, jaja, mliječni proizvodi i mahunarke.
Odmah uz cink po važnosti stoji magnezij, mineral poznat po svojoj sposobnosti da opušta mišiće, što je od vitalnog značaja za probavni sustav. Magnezij pomaže u opuštanju mišića crijeva, olakšavajući tako nesmetan prolazak hrane kroz probavni trakt i sprječavajući zatvor, jedan od najčešćih probavnih problema. Njegov mehanizam djelovanja je dvostruk: osim što opušta crijevnu muskulaturu, magnezij djeluje i kao osmotski laksativ, privlačeći vodu u crijeva, što dodatno omekšava stolicu i potiče redovito pražnjenje. Nedovoljan unos magnezija može izravno dovesti do zatvora, nadutosti i bolova u trbuhu. Srećom, lako ga je unijeti prehranom bogatom špinatom, avokadom, orašastim plodovima, kvinojom, sjemenkama i tamnom čokoladom.
Važnost selena i željeza
Iako je primarno poznat po svojoj ulozi u funkciji štitnjače, selen je također ključni mineral za probavno zdravlje. Djeluje kao snažan antioksidans koji štiti sluznicu crijeva od oštećenja uzrokovanih upalama i slobodnim radikalima. Selen pomaže gušterači u regulaciji proizvodnje probavnih sokova i može poboljšati ravnotežu crijevne mikroflore, štiteći od crijevne disfunkcije. Najbogatiji izvor selena su brazilski oraščići, ali ga u značajnim količinama sadrže i svinjetina, govedina, puretina, riba, jaja i grahorice.

S druge strane, željezo predstavlja mineral s dvostrukim licem. Esencijalno je za transport kisika i staničnu funkciju, a njegov nedostatak, odnosno anemija, često je povezan s gastrointestinalnim stanjima poput upalnih bolesti crijeva (IBD) i celijakije. Međutim, s unosom željeza potreban je oprez. Dok je nedostatak problematičan, prekomjerni unos, posebno putem suplemenata, može uzrokovati probavne smetnje poput zatvora, mučnine i bolova u trbuhu te oštetiti sluznicu probavnog sustava. Stoga je ključno održavati ravnotežu i unositi ga prvenstveno kroz prehranu, a suplementaciju provoditi isključivo uz liječnički nadzor. Najbolji izvori su crveno meso, perad, riba i mahunarke.
( Ordinacija. hr )