Zdravlje

Zdravlje

Podebljanje muškog spolovila – dvije osnovne metode

Tehnika podebljanja muškog spolovila nešto je novija od tehnike produženja, tako da prvi radovi datiraju od kraja osamdesetih godina 20. stoljeća (Samitier, Reed). Postoje dvije osnovne metode, i to su dermal fat graft (DFG) i autologus fat transfer (AFT).

Kod prve se tehnike izrezuje dio kože iz ruba stražnjice i priprema za postavljanje ispod kože penisa na ovojnicu Tunicu Dartos. Pristup je kao kroz rez za obrezivanje (cirkumciziju).

Druga tehnika je transplantacija masnog tkiva koja je danas više prihvaćena tehnika’. Neki liječnici kombiniraju elongacije i podebljanje u jednoj operaciji, ali da su tada komplikacije nešto učestalije. Transplantacija masnog tkiva se obično izvodi 2 puta u razmacima od otprilike 3 – 4 mjeseca. Razlog ovome je što veliki dio masnih stanica za vrijeme vađenja i transplantacije propadne, odnosno ne uspije se spojiti na cirkulaciju na novoj lokaciji. Taj dio organizam sam resorbira. Nakon 3-4 mjeseca, lokalna vaskularna kapilarna mreža je bolja i taj akt je uspješniji u smislu boljeg primanja masnih stanica na novoj lokaciji.

Prijeoperacijski tijek

Stidna regija mora biti obrijana, a prije se provjere laboratorijski nalazi krvi i urina, te EKG. Za operaciju transplantacije masnog tkiva pacijent treba biti obrezan, odnosno ovaj zahvat se treba učiniti 6 do 8 tjedana prije operacije podebljavanja masnim tkivom. Ako se sve radi u jednom aktu, mogućnost bijega transplantirane masti je veći.

Anestezija

Zahvat se obično izvodi u spinalnoj anesteziji, ali se može obaviti i u općoj – endotrahealnoj anesteziji.

Operacija

Kod transplantacije masnog tkiva najprije se odabere i označi regija iz koje se može uzeti masno tkivo. Obično je to stidna regija (pubična) neposredno iznad korijena penisa ili donji dio same trbušne stijenke. Nakon izvršenih priprema izvadi se negativnim tlakom masno tkivo iz odabranog područja, obradi i injekcijom ubrizga u ovojnice penisa. Ubrizgava se na mjestu učinjene cirkumcizije (obrezivanja). Zato ta rana od prethodnog kirurškog zahvata mora kompletno zarasti. Nakon operacije oko spolovila se postavi povoj i zatim bandažira zavojem. Unatoč dobroj pripremljenosti transplantirane masti, jedan njezin dio organizam resorbira, a nešto i kalcificira, tako da je krajnji rezultat u obujmu 60 do 70 posto od transplantirane masti.

Poslijeoperacijski tijek

Nakon operacije tijekom 24 sata provodi se previjanje i inspekcija lokalnog nalaza. Povoj se nosi na spolovilu 8 do 10 dana. Tjedan dana pacijent uzima antibiotik te Diazepam, prvo vrijeme nakon operacije jer noćne erekcije mogu biti bolne. Apstinencija spolnih odnosa se preporučuje 6 tjedana poslije operacije. Boravak u ustanovi, uz stručni medicinski nadzor i njegu traje 24 sata nakon zahvata. Ograničeno je i kretanje tijekom nekoliko dana poslije operacije.

Produženje muškog spolovila – kako izgleda zahvat?

Komplikacije

Može doći do infekcije, neodgovarajućeg rasporeda masnog tkiva oko penisa. Ožiljak je gotovo nevidljiv jer je smješten na mjestu prije obavljene cirkumcizije. Ako je rezultat nezadovoljavajući, postupak se nakon 6 mjeseci do 1 godine može ponoviti.

Psihološki faktor

Vidi se u kojoj se mjeri u urologiju i ginekologiju uvrstila praksa ovih i sličnih operacija, po tome što gotovo i nema ozbiljnije knjige iz tog područja, a da nema u sebi i poglavlje estetske kirurgije muškog i ženskog spolovila: ‘Još prije četrdesetak i više godina novine, film, TV kao i nudizam kao pokret, skinuo je odjeću s ljudskih tijela pa i onih najintimnijih i tako je otvoren put prema uspoređivanju. Upravo radi uspoređivanja muškog spolovila američki seksolozi predlažu usporedbu na fotografijama ili u ogledalu, jer iz perspektive vlastitog pogleda prema spolovilu ono se uvijek optički čini manjim nego u zrcalu ili fotografiji.

Isto tako, napominje se da je rodnica organ s izrazito jakim elasticitetom koji se jako lako prilagođava (porod). Dakle, veličina penisa nije presudan niti jedini čimbenik koji će zadovoljiti ženu. Što se tiče uspješnog spolnog života, partneri trebaju graditi svoje međusobno i osobno zadovoljstvo na ljubavi, te razvijajući obostrano prihvaćen stil i tehniku spolnih odnosa. No estetika i njeno poimanje svakog pojedinca ostaje ono najintimnije i osobno, a to vrijedi i za spolovila.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo