Zdravlje

Zdravlje

Popravite štetu: Bivši pušači trebali bi jesti više rajčica

Prehrana bogata rajčicama i svježim voćem usporava “starenje” pluća odnosno smanjivanje njihove funkcije, pa znanastvenici kažu da bi oni koji su prestali pušiti ovako mogli vratiti pluća u dobru formu

Znanstvenici su zaključili da osobe koje su prestale pušiti ili one koje nikada nisu pušile, a jedu puno rajčica imaju najmanju stopu odumiranja pluća. U svom su istraživanju objasnili kako način prehrane utječe na pluća. 

Vanessa Garcia Larsen, asistentica na Bloomberg School-u rekla je da prehrana može pomoći u popravljanju štete koja je nanesena plućima kod ljudi koji su pušili. Osim toga svježe voće usporava prirodno starenje pluća. 

Samo svježe namirnice

Znanstvenici u Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health proučavali su funkciju 650 pluća kroz deset godina, a istraživanje su započeli 2002. Sudjelovali su ispitanici iz Njemače, Norveške i Velike Britanije. Rješavali su anketu o prehrani, zatim su ih ispitanici podvrgnuli testovima kapaciteta pluća. U obzir se uzimala dob ispitanika, visina, spol, indeks masnoća u tijelu, socio-ekonomski status, fizička aktivnost i dnevni unos energije. 
Otkrili su da odrasli koji su jeli dvije ili više rajčice dnevno ili više od tri porcije voća dnevno imaju pluća u mnogo boljem stanju od onih koji to ne jedu. Dobar utjecaj imaju samo svježe namirnice. Pa tako primjerice gotov umak od rajčice nema nikakvih benefita za pluća. 

Odlučili ste prestati pušiti? Evo koje simptome možete očekivati

Pluća počinju propadati oko 30 godine života, ovisno o općem zdravlju osoba. Ovo istraživanje kaže da ako jedete više voća i povrća na dnevnoj bazi možete sve usporiti, pa čak i popraviti lošu situaciju. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo