10 razloga zašto je vašem domu potreban ovlaživač zraka - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

10 razloga zašto je vašem domu potreban ovlaživač zraka

Loša kvaliteta zraka u domu utječe negativno i na zdravlje organizma. Odlučite li ove zime svome kućanstvu dodati ovlaživač zraka, važno je znati koje će dobrobiti on unijeti u vaš život

Prostor u kojem najčešće boravite trebao bi imati idealne uvijete, a idealna vlažnost zraka prema preporukama liječnika iznosi oko 40 %. problemi nastaju kada ona u zatvorenom prostoru pada ispod 30 %, što se najčešće događa zimi zbog prevelike upotrebe grijanja.

Evo top 10 razloga zašto nabaviti ovlaživač zraka:

1. Sprečava bolesti

Vlaga omogućava dlačicama u nosu da se miču i obavljaju svoj posao filtriranja bakterija i virusa kako bi spriječile ulazak bakterija i virusa. 

2. Ublažava simptome bolesti

Vlažan zrak može olakšati simptome gripe i prehlade te iritaciju dišnih kanala. Lakše ćete disati i spavati bez buđenja.

3. Sprečava propadanje namještaja

Drveni namještaj i pod loše reagiraju na previše ili premalo vlage u prostoru. Zbog manjka vlage oni mogu pucati.

4. Čuva glasnice

Glasnice trebaju “podmazivanje” kako bi mogle vibrirati i proizvoditi zvukove. Dehidracija, virusi ili nešto što ste pojeli može uzrokovati gubitak glasa.

5. Održava kožu vlažnom

Vrućina u vašem domu tijekom hladnih zimskih dana može vašu kožu učiniti suhom, neugodno zategnutom te osjetljivom. Usne također mogu reagirati tako da postanu ispucale i osjetljive.

6. Stvara ugođaj topline

Ovlaživač zraka ne samo da će se boriti protiv suhe kože, nego će učiniti vaš dom toplijim. Što je više vlage u zraku to je prostor u kojem boravite topliji.

7. Sprečava hrkanje

Premalo vlage u nosu može uzrokovati hrkanje, pa je hidratacija od velike važnosti.

8. Kontrolira statički elektricitet

Prvi sigurni znak zime je trenutak kad podragate kućnog ljubimca te doživite onaj čudan osjećaj elektriciteta. Pokušati napraviti idealnu frizuru također može prerasti u ozbiljan posao. Ovlaživač zraka će spriječiti ovaj problem.

9. Čuva električne uređaje

Statički elektricitet u vašem domu je pomalo komično iskustvo, ali vašim elektroničkim uređajima neće biti. Šanse za velikim problemima su male, ali ako je vaše računalo otvoreno u slučaju nekog popravka, rizik se povećava. Bude li u vašem zraku dovoljno vlage, izbjeći čete ovaj mogući problem.

10. Omogućava život vašim biljkama

Vjerojatno i vaše ukrasno bilje originalno potječe iz tropskih krajeva pa je jasno da im je potrebno puno vlage. Spriječite njihovo sušenje ovlaživač zraka.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo