Zdravlje

Zdravlje

11 stvari koje morate napraviti odmah ako vas probudi bol u trbuhu

Foto: Shutterstock

Bol u trbuhu nije uvijek jasan simptom pa je teško i pronaći rješenje kako je zaustaviti…

Donosimo nekoliko savjeta što učiniti i kako si pomoći kad zaboli trbuh!

1. Posjetite toalet

Bol u donjem dijelu trbuha može biti simptom iritabilnog kolona, smatra Steven Fleisher, gastroenterolog iz  Baltimorea. Bol u trbuhu prilikom buđenja vjerojatno znači da se i crijeva bude i posjet toaletu bi mogao pomoći.

“Često se dogodi da tada i nestaje bol kako se crijeva pokrenu i očiste“, dodaje.

2. Nazovite doktora

Ako vam nije jasno odakle početi, nazovete liječnika te mu objasnite simptome, a on će vam dati savjet ili vas uputiti specijalistu.

Ovisno o tome gdje se bol javlja, liječnik može dati savjet što dalje – posjetiti specijalistu ili si pomoći osnovnim preparatima koje imate kod kuće, napominje Jonathan Cohen, liječnik iz New Yorka te dodaje kako tako možete samo profitirati čak i ako simptomi nisu ozbiljni. U slučaju jake boli koja ne prolazi, obavezno je odmah nazvati liječnika.

Kako se riješiti bolova u zglobovima? Ortoped otkrio kako čuva svoje zglobove, što jesti, kako liječiti…

3. Trovanje hranom?

Bojite se da je to u pitanju? Ako ste jeli u restoranu ili kod prijatelja, upitajte ih ima li netko od njih simptome, a često će više od jedne osobe imati iste probleme.

4. Nazovite šefa

Ako planirate ostati doma, trebate razmisliti o nekim faktorima. Ako bol u trbuhu nije nešto novo, ili lijekovi pomažu, vjerojatno možete izdržati dan u uredu. Ako se pak radi o atipičnoj pojavi i simptomi vam nisu poznati, ostanite kod kuće.

5. Napravite si doručak

Nemojte preskakati doručak ako je bol u trbuhu vaš jedini simptom. Dapače, ako u organizam unesete nešto hrane, moglo bi vam biti i lakše, smatra dr. Cohen. Ipak,  izbjegavajte svoje omiljene masne sendviče i pojedite nešto što se lako probavlja –  tost s pekmezom ili zobena kaša su dobar izbor.

6. Preskočite dodatnu šalicu kave

Ako želučana kiselina uzrokuje određene probleme poput boli u trbuhu, razmislite o tome da preskočite kavu jer on izaziva probleme kod osoba s probavnim smetnjama, smatra dr. Fleisher.

Jedini način da saznate je li vam smeta kava jest da ju ne pijete neko vrijeme. Teško je reći odrecite se kave potpuno, ali vrijedi isprobati tjedan dana, dodaje.

Ovo je jedan od najvećih mitova o visokom tlaku! Ne postavljajte dijagnozu sami

7. Iskoristite traku za trčanje

Vježbanje pomaže riješiti probavne probleme, pa ako vježbate ujutro možete si lako pomoći. Važno je ne forsirati se ako osjećate jake bolove.

„Vježbajte samo ako ste sposobni, ako osjetite bol i tijekom vježbanja odmah prestanite!“, naglašava dr. Fleisher.

8. Odmah uzmite lijekove

Potražite lijekove za bolove kako biste si olakšali.

9. Uzmite antacide

“Oni će umanjiti neke simptome i dati trenutno olakšanje“, smatra Fleisher, ali oni targetiraju simptom a ne problem koji se krije ispod površine…

10. Isprobajte kućne pripravke

Ulje peperminta i đumbira može djelovati na smanjenje boli ako ste suočeni s plinovima. Ako je vaš problem želučana kiselina, ova ulja mogu samo pogoršati simptome.

11. Ugrijte trbuh

Topli oblozi mogu olakšati bol. Posebno ako se radi o crijevima. Namočite ručnik u toploj vodi, nikako prevrućoj da ne bi iritirala kožu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo