Zdravlje

Zdravlje

4 simptoma koji otkrivaju da jedete premalo ugljikohidrata

Foto: Shutterstock

Prehranu je potrebno uravnotežiti kako bi organizam imao prilike iskoristiti sve hranjive sastojke pojedinih namirnica.

Isto se odnosi i na unos ugljikohidrata – ako ih potpuno izbacite iz prehrane, vjerojatno ćete to i osjetiti na raspoloženju.

Dvije vrste ugljikohidrata

Važno je znati kako su ugljikohidrati jedan od osnovnih sastojaka naše prehrane, uz bjelančevine i masti, a dijelimo ih na one loše i dobre (jednostavne i kompleksne). Razlika između ovih vrsta ugljikohidrata je to što jedne imaju visoki glikemijski indeks, a drugi niski.

Loši ili jednostavni ugljikohidrati se brzo probavljaju i podižu razinu glukoze u krvi, odnosno imaju visoki glikemijski indeks, a primjer ovih ugljikohidrata je bijeli kruh.

S druge strane,kompleksni ugljikohidrati imaju niski glikemijski indeks i tu spada voće, poput jabuke i grejpa, i povrće poput šparoga, brokule i prokulica.

Ovo su simptomi koji mogu otkrivati da vašem organizmu nedostaje ugljikohidrata:

Umor

Ako iz teretane odlazite iznimno umorni bez obzira što ste odradili nekoliko laganih vježbi, možda vam je potrebno “gorivo”. Ako vježbate ili se bavite težim fizičkim poslom, obavezno sat vremena prije aktivnosti pojedite bananu ili jabuku.

Banana će riješiti problem vaše probave i osloboditi vas stresa

Glavobolje

Kada vaše tijelo troši masnoće za energiju, stvaraju se molekule zvane ketonska tijela (naziv za tri vodotopljiva spoja koja nastaju kao nusprodukti korištenja masnih kiselina za proizvodnju energije u jetri i bubregu) koji se iz tijela izlučuju mokraćom baš kao i natrij. Nadoknadite gubitak napitkom koji sadrži natrij.

Namirnice koje vam mogu pomoći ublažiti glavobolje

Prehlade

Ugljikohidrati pripomažu proizvodnji antitijela koji se bore protiv bolesti, pa ako izbjegavate ugljikohidrate, možete češće biti prehlađeni.

Neugodan zadah

Nakon dugotrajne prehrane bez ugljikohidrata, tijelo ulazi u stanje ketoze (visoke koncentracijske vrijednosti ketonskih tijela u krvi uzrokovane korištenjem masnoća za energiju umjesto ugljikohidrata). Posljedica ovoga je neugodan zadah.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo