Zdravlje

Zdravlje

5 kožnih problema koji vas najviše muče! Rješenja znaju naši liječnici

Odgovore na vaša pitanja vezana uz promjene na koži donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o kožnim promjenama. Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Masna kosa koja ispada

Vaše pitanje: Već tri mjeseca mi opada kosa i masti se. Ranije se vrlo malo mastila, a pojačano opadala u jesen, ali ne kao sad. Tražila sam mišljenje obiteljskog doktora koji me je poslao na pretrage vezane za štitnu žlijezdu. Međutim, nalazi su uredni. Onda je to propisao stresu u vrijeme ispita, ali i taj stres je prošao, a moj problem se nije smanjio. Samo bih još naglasila da sam pila kapsule “Fluconal” mjesec dana. Zanima me što može biti uzrok mog problema i kome se obratiti, a i mogu li navedene tablete biti uzrok? Ako mogu, koliko treba vremena da nestanu iz organizma?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Psorijaza na noktima

Vaše pitanje: Imam 30 godina i zanima me koje su mogućnosti liječenja psorijaze na noktima. Javlja mi se na tri nokta u vidu uljnih mrlja, na dva nokta na kraju, a na jednom uz sami korijen ispod kože kao kuglica uljna koja izrastanjem kreće prema kraju nokta. Koristio sam Elocom mast, ali imam dojam da ne reagira tj. smatram da mast nema sposobnost prodrijeti kroz nokat i djelovati na psorijazu. Postoje li neki drugi načini kako je suzbiti i čime tretirati obzirom da je to po meni i po doktoru blaži oblik, ali vidim da mi polako uništava nokte na rukama? Hvala na odgovoru!
 
Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Odstranjivanje madeža

Vaše pitanje: Moj 17-godišnji sin ima madež u predjelu zulufa za koji smo dobili uputu za kirurško odstranjenje jer je malo oštećen i jer je promijenio boju. Budući da se radi o tinejdžeru, najviše ga brine estetski dio tj. ishod zahvata: ostaje li veliki ožiljak i hoće li tu ponovno rasti kosa. Također nas zanima koliko dugo traje oporavak i koliko se nosi zavoj na glavi?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Intezivno otpadanje kose nakon poroda

Vaše pitanje: U zadnjih 2 mjeseca mi intenzivno opada kosa, kod bilo kakvog blagog prolaženja rukom ili češljem, a kod pranja i sušenje drastično. Rodila sam prije 4 mjeseca, inače sam na terapiji IVIG 20 g 1x mjesečno te je uz sve to bilo umjereno do kako sam rekla prije dva mjeseca, kad su se pojavili i povećani limfni čvorovi na desnoj strani vrata, kojima se ni još danas ne zna uzrok – isključeno obradom virusno i bakteriološki, krv mirna-LE, SE, CRP, punkcija čvora reaktivna hiperplazija, pregled hematologa kaže da nema jasnih znakova limfoma ili neke druge bolesti (zbog osnovne bolesti rađena je i sternalna punkcija, nalaz dobar). Čvorovi izrazito bolni, jer i rastu, naročito supraklavikularno. Nastavlja se obrada čvorova-ponovna punkcija. Može li ispadanje biti povezano s tegobama te može li se ublažiti nekako-preparatima? Ako i nije možda povezano, što se predlaže za obradu? (TSH je u redu, jetrene u redu, željezo poslije poroda 6, ali pijem Ferrum lijek zadnjih mjesec dana). Radi se zaista o enormnom ispadanju, kosu perem do 2x tjedno, vlasište je inače zdravo, bez peruti i svrbeža, kratka kosa, redovno šišana.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Svrab i ljuštenje bradavice

Vaše pitanje: Žensko sam, imam 21 godinu, visoka 179 cm i težim 71 kg. Prva menstruacija sa 13 godina, zadnja prije 14 dana. Ponekad znam zapaliti, mjesečno par puta. Što se tiće alkohola, jedino ako su neke prigode u umjerenim količinama. Muče me bradavice na grudima. Točnije desna bradavica. Prije 4-5 dana me počela užasno svrbiti. I primijetila sam kako se malo kožica ljušti s nje. I sad već 2 dana je užasno osjetljiva i kad ju dodirnem boli me. I imam neki nelagodan osjećaj. Nema nikakvog iscjetka. Pa me zanima s čim bi to moglo biti povezano? I je li opasno? Unaprijed zahvaljujem.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo