Zdravlje

Zdravlje

6 poznatih osoba koje su preboljele rak

Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Christina Applegate, Lance Armstrong, Mark Ruffalo… samo su neki od hollywoodskih zvijezda koje su se izliječile od tumora.

Ove smo godine izgubili dvije velike britanske zvijezde od raka, glumca Alana Rickmana, poznatog po ulozi u filmovima Harry Potter i Davidea Bowiea, ekscentričnog rock pjevača. No, crvenim tepihom šeta još nekoliko slavnih koji su oboljeli od tumora i na sreću, uspjeli pobijediti u toj bitci.

1. Christina Applegate: rak dojke

Chirstina Applegate možda je najpoznatija po ulozi kćeri u seriji Bračne vode, a 2008. godine, kada je imala 37 godina, Christini je dijagnosticiran rak dojke. Tumor je odlučila agresivno tretirati te se podvrgla profilaktičkoj obostranoj masektomiji, odnosno odstranila je obje grudi te ugradila implatante. Applegate se na ovu operaciju odlučila zato što je otkriveno da ima i nasljedni gen za rak dojke.

2. Hugh Jackman: rak kože

Rak kože uporno želi uhvatiti Hugh Jackmana nespremnog, no Hugh već vodi 5:0. Radi se o bazalnom raku kože, koji je najčešće nesmrtonosan, no uništava kožu i tkiva oko sebe. Smatra se kako nastaje primarno zbog pretjeranog izlaganja ultraljubičastom svijetlu, odnosno nenanošenja krema za sunčenja pri dugotrajnom izlaganju suncu.

3. Fran Drescher – rak maternice

Televizijska dadilja provela je čak dvije godine obilazeći različite liječnike prije nego joj je postavljena točna dijagnoza. Najprije su njeni simptomi liječeni kao druge bolesti, a u jednom su joj trenu bili prepisani i hormoni, a na kraju je endomterijska biopsija pokazala da se radi o raku maternice. Nakon toga je napisala knjigu, a kada je shvatila da se mnoge žene susreću sa sličnim problemom kao i ona, odlučila je pokrenuti i organizaciju Cancer Schmancer Movement, kako bi se podigla svijest o ranoj dijagnozi i prevenciju raka te kako bi se usmjerila pažnja i stručnjaka prema tome, a ne samo prema traženju lijeka za rak.

4. Sharon Osbourne – rak debelog crijeva

Sa 49 godina, žena poznatog rockera Ozzyja Osbournea, oboljela je od raka debelog crijeva, koji je tada već bio uznapredavao. Uz agresivnu kemoterapiju i operaciju, Sharon je uspjela izliječiti se, a uz odlučila je i napraviti obostranu masektomiju jer su nalazi pokazali kako ima i gen koji povećava šansu od razvoja raka dojke.

5. Mark Ruffalo – rak mozga

Ruffalo je danas velika zvijezda Marvelovih superherojskih filmova, a 2001. godine, dijagnosticiran mu je rak mozga. Ono što je najčudnije je da je Ruffalo imao vrlo stvaran san da pati od raka ove vrste te ga je toliko mučio da je odlučio posjetiti liječnika. Nalazi su se pokazali pozitivnima, no Ruffalo nije bio spreman podijeliti ovu novost niti sa svojom ženom niti s javnošću. Tek tjedan dana nakon rođenja njegova sina, Ruffalo je ispričao javnosti o svojoj bolesti, a sada kaže kako ga je taj bliski susret sa smrću podsjetio koliko voli svoj život i koliko voli glumu.

6. Lance Armstrong – rak testisa

Lance Armstrong je poznati američki biciklist, koji se nekoliko puta našao na listi 100 najzdravijih muškaraca svijeta. No, u 1996. Armstrongu je dijagnosticiran rak testisa, a toliko je već bio uznapredovao da se raširio na njegov mozak, pluća i trbuh. Već u veljači 1997., Armstrong je proglašen zdravim, a rekao je kako je najvažnije nastaviti vjerovati u sebe, vjerovati u liječnike i terapiju, kao i što trebamo nastaviti vjerovati u ono što smo odlučili vjerovati.

Pogledajte i 5 slavnih osoba koje boluju od kroničnih bolesti!

Foto: Photo Works / Shutterstock.com, Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo