Zdravlje

Zdravlje

6 znakova da ste alergični na ugriz komarca. Prepoznajte simptome ovog ozbiljnog stanja!

Shutterstock

Ljeto nam donosi mnoge radosti – duže dane, sunčano vrijeme, plažu, more… i komarce. Dok su ovi maleni leteći insekti za većinu samo smetnja, za druge ljude koji imaju alergijske reakcije, oni mogu biti noćna mora.

Stručnjaci napominju da kontakt s komarcem mora trajati najmanje šest sekundi da bi se dogodila reakcija. Najbolja prevencija ugriza je da takav kontakt u potpunosti izbjegnete. “Ne znate kakvu ćete reakciju imati, pa je uvijek dobra ideja koristiti kvalitetnu zaštitu u prirodi”, kažu liječnici.

Recite zbogom komarcima! 11 učinkovitih savjeta za bezbrižno ljeto bez uboda

Nosite odjeću dugih rukava i nogavica, jedite hranu koja odbija insekte – poput češnjaka – koristite kvalitetne repelente, upotrebu parfema svedite na minimum i držite se podalje od mjesta koja su raj za komarce, poput sjenovitih,  šumovitih područja i u blizini voda stajaćica, osobito u u vrijeme sumraka i zore.

Većina „alergijskih“ reakcija na ugriz komaraca nisu zapravo alergije

Za većinu ljudi, ugriz komarca znači svrab i češanje. Normalna reakcija na ugriz komarca uključuje crvene otekline koje svrbe, javljaju se unutar nekoliko minuta nakon ugriza i mogu se zadržati do deset dana.

“Jači simptomi, poput kvrga na koži i jačeg oticanja ukazuju na veću lokalnu reakciju poznatu kao papularna urtikarija. Kad ljudi kažu da su alergični na ubod komarca ili nekog drugog insekta, uglavnom je u pitanju snačnija lokalna reakcija na koju se pritom pozivaju“, objašnjavaju liječnici.

Da bi postavio dijagnozu, liječnik će uzeti u obzir vaše simptome, ali ne postoji službeni test za otkrivanje alergija na ugriz komaraca. Što se tiče liječenja, to u potpunosti ovisi o tome koliko ti simptomi utječu na vas. Ako nemate vidljivih smetnji, nema razloga za liječenje. Međutim, ukoliko vam ugriz komarca uzrokuje probleme kao što su naticanje kapaka ili ako su simptomi neugodni i skloni ste prilično teškim reakcijama, liječnik se može odlučiti za terapiju antihistaminicima. To može pomoći kod otekline i može smanjiti rizik od razvoja reakcije. U slučaju ozbiljnije sustavne reakcije, liječnik vam može propisati injekciju koja sadrži epinefrin (adrenalin), ali to se radi u vrlo rijetkim slučajevima.

Koliko su opasni ubodi komaraca?

Pripazite na ozbiljne simptome! 

Rijedak oblik alergije na ugriz komarca je sustavna reakcija koja se javlja u cijelom tijelu. Ova vrsta životno ugrožavajuće reakcije mnogo je češća kod insekata kao što su pčele i ose, ali ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma nakon ugriza, morate odmah nazvati hitnu pomoć:

1. Osip

Naglo izbijanje blijedo crvenog osipa, koji je izbočen i svrbi, a pojavljuje se u području ugriza ili po cijelom tijelu može ukazivati ​​na alergijsku reakciju.

2. Natečene usne, oteklina u usnoj šupljini ili grlu

Bilo kakvo naglo naticanje u navedenom području može biti znak ozbiljne alergijske reakcije.

3. Mučnina

Osjetite li iznenada mučninu, kao da ćete se razboljeti nakon ugriza, to može biti još jedan simptom ozbiljne reakcije.

4. Vrtoglavica

Osjećaj smušenosti u glavi i nestabilnosti na nogama može ukazivati ​​na sustavnu alergijsku reakciju.

5. Povišena temperatura

Povišena temperatura je znak da se vaše tijelo bori protiv alergije.

6. Glavobolja

Ozbiljna glavobolja koja se naglo pojavila može značiti da imate alergijsku reakciju.

Znate li koje biljke komarci ne podnose?

M. R. S.

Foto:Shutterstock
 
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo