7 stvari koje radite, a koje potajno ubijaju vaše bubrege - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

7 stvari koje radite, a koje potajno ubijaju vaše bubrege

Bubrezi su jedni od ključnih organa našega tijela i često brigu o njihovu zdravlju uzimamo zdravo za gotovo. Sve dok se ne pojavi neki ozbiljan problem. Kako biste prevenirali komplikacije, obratite pažnju na ove stvari.

Neke svakodnevne navike koje nam se čine potpuno banalnima mogu itekako štetiti našem zdravlju. Ako radite nešto od sljedećega, svakako biste trebali prestati.

1. Ne ispraznite mjehur na vrijeme

Nekada vam se dogodi da se jednostavno morate strpiti prije nego odete obaviti svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro raditi dugo i često. Ako radite to na svakodnevnoj razini, svakako prestanite jer šteti zdravlju vaših bubrega.

2. Ne pijete dovoljno vode

Vaši bubrezi, jednako kao i bilo koji dio tijela, treba dovoljno vode. Manjak vode može dovesti do slabijega protoka krvi u vaše bubrege, a samim time ćete onemogućiti bubrezima izbacivanje štetnih tvari putem mokraće.

3. Jedete previše soli

Konzumiranjem pretjerane količine soli možete naštetiti cijelome organizmu, ne samo svojim bubrezima. Međutim, upravo iz razloga što u bubrege ode najveća količina soli, dogodi se da oni postaju najizloženiji toj nezdravoj navici. Previše soli u organizmu više će aktivirati bubrege što dalje pak može dovesti do dehidracije i manjka vode u organizmu koja je, kako je rečeno, nužna za pravilno funkcioniranje cijeloga organizma.

4. Previše proteina

Proteini su nužni našem organizmu. Oni koji se aktivno bave sportom, odnosno koji aktivno rade na povećanju mišićne mase posebice su upoznati s time. Međutim, pretjerivanje s proteinima nepovoljno će djelovati na zdravlje bubrega.

5. Previše alkohola i cigareta

Alkohol i cigarete nemaju nikakve koristi za vaše zdravlje. Jednako kao što štete vašem cijelom organizmu, na meti su i bubrezi. Možete se dovesti do slaboga protoka krvi u bubrege zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina za što su inače bubrezi zaduženi.

Žene sve češće u paklu alkoholizma!

6. Previše kofeina

Iako kofein ima itekakvih koristi za vaše zdravlje, trebali biste njegov unos ograničiti na maksimalno 3 šalice dnevno kako biste sačuvali zdravlje svojih bubrega, a time i cijeloga organizma.

7. Ne spavate dovoljno

San je iznimno važna sastavnica našega zdravlja i nedovoljno sna neće omogućiti vašim bubrezima potreban odmor koji im je potreban za regeneraciju.

Slušajte svoje tijelo: 7 ranih znakova da nešto nije u redu s vašim bubrezima!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo