Zdravlje

Zdravlje

8 namirnica koje su najčešće alergeni

Namirnice koje često koristimo, najčešći su i alergeni. Simptomi alergija na hranu jednaki su kao i simptomi alergija drugih izvora, od pojave osipa, svrbeža očiju, pa sve do zatvaranja grla, odnosno kratkog daha.

Ako osjetite alergijske simptome nakon hrane, u što većem luku izbjegavajte namirnicu zbog koje mislite da je do simptoma došlo.

Kada budete sigurni o kojem se proizvodu radi, detaljno čitajte deklaracije proizvoda jer se mogu kriti čak i u malim udjelima, no izazvati veliku reakciju

Simptomi alergijskih reakcija uključuju zatvaranje grla i manjak daha, te završiti fatalano – i baš zbog toga je važno koje su namirnice najčešći uzroci alergija. 

Najčešći alergeni među hranom

Ovo su namirnice koje su u čak 90% slučajeva razlog pojave alergije:

Kikiriki

Alergija na kikiriki je jedna od najučestalijih alergija, a oni mogu prouzrokvati čak i smrtonosne alergijske reakcije. U dječjoj je dobi ova alergija najčešća, ali su istraživanja pokazala kako u 20 posto slučajeva djeca “prerastu” alergije.

Kako biste uspješno izbjegli alergijsku reakciju, dobro čitajte sastojke proizvoda koje kupujete, pogotovo ako se radi o mješavani orašastih plodova.

Orašasti plodovi

U ovu skupinu uključuju se bademi, brazilski oraščići, lješnjaci, kesteni… i slični blodovi. Oni se mogu skrivati u kolačima, pitama, čokoladama, mješavini orašastih plodova, kao i u medu te raznim salatama i umacima.

Ponovno je važno da provjeravate naljepnice na proizvodima i učinkovito ih zaobilazite!

Mlijeko

Odnosi se na sve vrste mlijeka koje proizvode životinje – kravlje mlijeko, kozje ili ovčje, a razlog zašto ste alergični na sve je to što su bjelančevine u mlijeku slične u svim vrstama. Ova se alergija ne treba zamjeniti s intolerancijom na mlijeko i mliječne proizvode jer dok se kod nje pojavljuje proljev, napuhanost i bol u trbuhu, alergija na mlijeko može izazvati probleme s disanjem, kao i povrćanje.

Nažalost, osobe alergične na mlijeko moraju izbjegavati i sve namirnice koje su produkt mlijeka, poput sira, maslaca, jogurta, čak i sladoleda i pudinga.

Jaja

I dok jaja sadrže najkvalitetnije bjelančevine, osobe alergične na jaja moraju pronaći alternativni izvor bjelančevina. Najčešće je krivac za alergiju bjelanjak, a ne žutanjak jajeta, no odvajanje neće puno pomoći jer u žutanjku i tada mogu ostati bjelančevine iz bjelanjka.

Kao i kod mlijeka, posebno je važno pripaziti jer se jaja sakrivaju u mnogim proizvodima, poput tjestenine, juhe, krušnih proizvoda, pita, kolača i sličnih…

Pšenica

Izvor alergije najčešće leži u glutenu, pa zbog toga osoba mora paziti i s namirnicama poput raža i zobi. Iako se ova vrsta alergije može zamijeniti s prosjetljivošću na gluten, odnosno celijakiju, jer alergija ima puno teže simptome, neke čak i smrtonosne.

Važno je izbjegavati sve namirnice u kojima se očito, ali i moguće, sakriva pšenica i biti jako pažljiv s prehranom!

Soja

Iako soju odmah povezujemo s vegetarijanskom i veganskom prehranom, nije baš tako, jer se soja krije u mnogim proizvodima. Na primjer, može biti u gotovim jelima, poput kruha, keksa i kolača, a može se nalaziti i u konzerviranim tunama i drugim mesnim proizvodima. Uz to, soju možemo pronaći i u procesuiranom mesu, poput salama i pašteta.

Simptomi alergije na soju su najčešće kožne reakcije, probavne smetnje i poteškoće s disanjem.

Riba

Ova se alergija često pojavljuje kod odraslih, a ako ste alergijsku reakciju imali nakon konzumiranja jedne vrste ribe, moguće je da ćete i na druge imati reakciju. Alergija se najčešće pripisuje bjelančevini parvalbumin koja se nalazi u mnogim vrstama, a simptomi su slični kao i kod soje.

Na sreću, riba se ne skriva u mnogim proizvodima kao što je to stvar sa sojom, no svejedno – može biti sastojak različitih preljeva za salatu i umaka, zato detaljno čitajte sastojke!

Školjke i ljuskari

Također je jedna od onih alergija koja se češće nastaje u odrasloj dobi, a uključuje školjke i ljuskare, odnosno škampe, jastoge i rakove. Za alergiju na školjkaše najčešće je kriva alergija na tropomiozin, a izaziva vrlo jako reakcije, dok su oni lakši simptomi – začepljen nos i mučnina.

Vrlo je važno da u slučaju alergije na školjkaše izbjegavate čak i mjesta gdje se oni pripremaju, jer čak i para može izazvati alergijsku reakciju.

Riješite test i saznajte izaziva li vaš dom alergije, a saznajte i koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo