Prekomjeran unos kuhinjske soli dokazano je povezan s povišenim krvnim tlakom i prijevremenom kardiovaskularnom i cerebrovaskularnom smrtnosti.
Premda postoje brojne činjenice danas još uvijek postoji sumnja kod određenog dijela populacija o tome da je sol korisna i vjerovanje kako je smanjivanje unosa soli štetno.
To ne mora čuditi jer se javljaju mnogi nadriliječnici i pseudoznanstvenici koji su ponekad i pod utjecajem nekih dijelova industrije hrane. Na sreću, neki proizvođači hrane postaju svjesni i prate naše preporuke. No ipak mora čuditi inertnost nadležnih institucija koje već godinama oklijevaju s početkom provođenja Nacionalnog programa premda je struka već sve pripremila.
Preko edukativnih kanala Hrvatske lige za hipertenziju i preko portala ordinacija.hr nastojat ćemo vas informirati o svim demonima Tihog ubojice, tj. arterijske hipertenzije, pa vas pozivam da sada pratite seriju tekstova o kuhinjskoj soli. Počet ćemo s nekoliko osnovnih podataka koji bi trebali svaku razumnu osobu natjerati da se barem malo zamisli.
Dovoljna dnevna količina soli za normalno funkcioniranje našega tijela je 2 grama, preporuka maksimalno dozvoljene količini soli prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je 5 grama, a prosječan unos u Hrvatskoj je preko 11 grama.
U Hrvatskoj manje od 10% populacije konzumira preporučenu količinu soli, a gotovo 40% dnevno pojede više od 12 grama. Znate li koliko je to? Kada pročitate ovaj tekst do kraja, odite u kuhinju i izvažite.
Jedna osoba u Hrvatskoj prosječno godišnje pojede 5 kg soli. Znate li koliko je to? Odite u dućan i pogledajte na policu. Jeste li vi među njima?
Rizici prekomjernog unosa soli su:
- povišen krvni tlak,
- pogoršanje hipertenzije i nemogućnost postizanja kontrole tijekom liječenja;
- povećan rizik od moždanog udara, bolesti srca i krvnih žila, bubrežnih bolesti;
- povećana sklonost nastanku bubrežnih kamenaca i osteoporozi;
- pospješeno debljanje i nemogućnost mršavljenja
- povećan rizik nastanka nekih karcinoma.
Nalazite li se u nekoj od tih skupina?
Ako da, razmislite kako s malo oduzimanja možete puno dobiti. Ako ne, onda nemojte niti dozvoliti da si narušite zdravlje zbog malo slanog okusa.
Tekst: Akademik Bojan Jelaković