Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta!

Foto: Shutterstock

Ispraznite kuću od viška stvari i nepotrebnih (starih) predmeta kako biste sebi dali priliku da živite zdravije.

Jasno da ne želite baciti prekrasan stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte sve posude od čiste plastike koje imate a da na njima stoji oznaka 7 ili “PC”, što označava polikarbonat. “Radi se o posudama koje mogu sadržavati BPA  (tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta tvar izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još mogu sadržavati”, tvrdi Sonia Lunder, analitičar za Environmental Working Group, koja se uvijek zalaže za odbacivanje starih predmeta.

2. Osvježivač zraka

Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači zraka i dalje sadrže kemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih kemikalija koje raspršujete po kući” kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i rješavanje stvari koje uzrokuju neugodan miris.

Ne možete spavati? Izbjegavajte 8 namirnica koje vas drže budnima noću

3. Zaliha omiljenih napitaka

Ako do danas to niste učinili, trebali biste razmisliti o promjeni navika, posebno ako pokušavate izgubiti višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu Nature ukazuje na to da kako određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima koje su vrlo važne za zdravlje cijelog organizma.

4. Stare cipele

Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi se trebala mijenjati nakon svakih 500 kilometra, kaže dr. Jason Karp, autorom knjige “Trčanje za žene”. Naime, kad se cipele istroše nisu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za ozljedu.

5. Stara četkica za zube

Klice i bakterije se lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno pohranjena četkica se može začas pretvoriti u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”.

“Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu učinkovito ukloniti plak, a to je ključno za održavanje zubi i desni zdravima”, tvrdi stomatologinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press.  U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca.

Grickate olovku i vrtite kosu oko prstiju? Evo zašto su ove svakodnevne navike loše za zdravlje

6. Bacite staru odjeću

Jeste li znali da svakodnevno “kopanje” po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite izbjeći ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana.

7. Maskara

Svi znamo da se maskara osuši nakon par mjeseci, ali vjerojatno odgađate kupovinu nove jer one mogu biti jako skupe. No, vrijeme da odvojite novac za nju jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu uzrokovati crvenilo oka, infekcije a rijetko i sljepoću. 

8. Ostatci hrane

Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne namjeravate baciti spremite u posude i u hladnjak. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac.

9. Kuhinjsku spužvu

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjske spužvice, a najčešće se tu raznim klicama. Stručnjaci savjetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korištenja mogu oprati zajedno s ostatkom rublja.

Prirodni preparati koji liječe rane i posjekotine

10. Plastične daske za rezanje

Rezanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se riješiti. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno. U prijevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umjesto da se šire one će umrijeti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo