Zdravlje

Zdravlje

Alergije u vašem domu – stanite im na kraj!

Niske temperature mnoge će prikovati za kuću i natjerati ih da svoje dane provode u udobnosti toploga doma. Ako ste mislili da vam alergije prijete samo u proljeće ili jesen, prevarili ste se.

Alergijske bolesti su posljednjih godina u porastu, u populaciji je sve više ljudi čiji organizam reagira na tvari iz okoliša, iako prije nikada nisu bili alergični. Alergije pritom ne biraju dob, pogađaju i djecu kod kojih učestalost takvih bolesti prema nekim procjenama iznosi čak i do 30 posto. Alergije su većinom nasljedne pa je kod djece čiji su roditelji skloni alergiji znatno veća vjerojatnost da će i sami iskusiti simptome neke od alergijskih bolesti.

Prevencija je najbolji lijek

Istraživani su brojni alergeni koji se pronalaze u domovima, a kojih često nismo svjesni, kao što su životinjska dlaka ili prašina, ali plijesan se pokazala kao najveći i najopasniji okidač alergija i na kraju – astme. Naime, kada se udahne zrak u kojem se nalazi plijesan, može doći do razvitka specifičnih antitijela koja uzrokuju alergijske reakcije koje se mogu pokazati, zapravo, kao prvi simptomi astme.

Stoga, iznimno je bitno očuvati zrak u svome domu – čistim. Neki od savjeta kojih biste se svakako trebali držati su:

  • redovito čistite posteljinu – barem svaka dva tjedna ju trebate mijenjati i redovito usisavati prostoriju u kojoj spavate.
  • pospremite knjige – iako nam često mogu biti ugodno društvo, knjige su pravi magnet za prašinu, što znači pravi neprijatelj astmatičara i osoba alergičnih na ove čestice.
  • kućnim ljubimcima zabranite ulazak u spavaću sobu. Ovo će izrazito teško pasti nekim vlasnicima ljubimaca koji su navikli dijeliti svoju postelju sa svojim najboljim prijateljima, no nužno je za zdravlje. 

Nažalost, često se dogodi da klasično prozračivanje prostora u današnjem vremenu nije dovoljno, posebice živimo li, recimo, u blizini indrustrijskih zona. Otvaranje prozora da nam uđe malo svježega zraka tada postaje – besmisleno. Srećom, danas su dostupni uređaji koji u našem domu mogu stvoriti atmosferu svježega zraka zbog kojeg ćemo biti zdravi i tijelom i duhom.

Foto: Shutterstock

J. R.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo