Anemija povećava rizik od demencije?

Zena, starost, ljepota, njega, koza

Starije osobe koje imaju anemiju, odnosno nisku razinu željeza u krvi – pod povećanim su rizikom od demencije, tvrde rezultati nove studije, a stručnjaci ističu kako je ovo važno jer anemija pogađa do 23 posto osoba starije životne dobi.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su kako je kod osoba s anemijom rizik od demencije veći za 60 posto. Nakon što smo razmotrili ostale rizične faktore, poput prisutnosti drugih oboljenja, demografije i sl., rizik od demencije je i dalje bio na razini od 40 do 50 posto", kaže autorica studije, doktorica Kristine Yaffe, profesorica psihijatrije, neurologije i epidemiologije na sveučilištu Kalifornija.  

"Uzevši u obzir učestalost anemije i demencije kod osoba starije životne dobi, važno je obratiti pažnju na povezanost ove dvije tegobe, pa smatram kako su u tom smislu važne krvne pretrage kod starijih osoba", kaže Yaffe.

U studiju je bilo uključeno više od 2,500 muškaraca i žena u sedmom desetljeću života, a trajala je 11 godina. Svi su ispitanici tijekom tog perioda redovito vadili krv kako bi se ustanovilo postojanje anemije te su sudjelovali u testovima pamćenja. Gotovo 400 ispitanika imalo je anemiju na početku studije, a do kraja studije, oko 18 posto ispitanika – odnosno njih 455 – razvilo je neki oblik demencije.

Od ispitanika s anemijom, kod njih 23 posto razvila se demencija, u usporedbi sa 17 posto novih slučajeva demencije kod ispitanika bez anemije.Pritom su osobe koje su na početku studije bile anemične, imale 41 posto veći rizik od razvoja demencije nego osobe bez anemije, i to nakon što su stručnjaci uzeli u obzir faktore poput dobi, spola i edukacije.

"Smatramo kako su anemija i demencija povezane, no za sada ne možemo biti 100 posto sigurni", govori Yaffe.

"Crvene krvne stanice nose kisik kroz tijelo, a kada je osoba anemična, manje kisika dolazi do mozga. Mislimo kako je veza demencije i anemije prisutna zbog niske razine kisika koja dolazi u mozak", objašnjava.

Studija je objavljena u ovomjesečnom izdanju časopisa Neurology te je podsjetnik kako niz stanja može biti u pozadini demencije te da je zato ključno djelovati preventivno kako bi se odgodilo propadanje mentalnih sposobnosti.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!