Antibiotici - najčešća pitanja i odgovori liječnika! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Antibiotici – najčešća pitanja i odgovori liječnika!

Shutterstock

Odgovore na vaša pitanja vezana uz upotrebu antibiotika donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o antibioticima. Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Antibiotici ne smanjuju djelotvornost kontracepcijskih pilula

Vaše pitanje: Poštovani! Dobila sam za piti 10 dana antibiotik Xiklav. Uz to pijem kontraceptivne pilule 24 dana pa 4 dana placebo niskodozazne inače Yaz pilule. Ako počnem prvi dan placeba uzimati antibiotik zahvatit ce mi i 6 dana novog blistera a piše da smanjuje apsorpciju pilula. Da li cijeli taj mjesec da koristim kondom ili samo neko vrijeme? P.s.da li bih bila zaštićena idući mjesec nakon tog ako uredno pijem?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Antibiotici nakon operacije zuba

Vaše pitanje: Imam 16 godina, nosim fiksni ortodontski aparat. Danas sam bila na kortikotomiji, izvađena je mliječna trojka. Postavljeni su bravica i lanac na trajnu trojku kako bi se to odmah počelo izvlačiti. Nakon toga je sve zašiveno. Konkretno me zanimaju sljedeće stvari. Ordiniraju li se antibiotici nakon ovakvog zahvata, trebam li nekom posebnom otopinom ispirati ranu i je li normalno da je zubno meso oko “bivše mliječne” trojke mrvicu poplavilo?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Uz upotrebu antibiotika česte su pojave disbalansa vaginalne bakterijske flore

Vaše pitanje: Imam 28 godina, visoka sam 172 cm, imam 67 kg. Nekoliko mjeseci pokušavam zatrudnjeti. Prije par dana imala sam upalu krajnika i dobijala sam injekcije pencilina i pila antibiotik “Sinacilin”. Poslije upotrebe antibiotika pojačao mi se sekret, neugodno miriše i bijelo zelenkaste je boje. Da li smijem uzeti vaginalete i koje? Da li antibiotici i vaginalete mogu naškoditi trudnoći (u koliko se u međuvremenu desila)? Kod ginekologa sam bila prije mjesec dana i svi rezultati su bili dobri.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Antibiotici u trudnoći

Vaše pitanje: U lipnju sam radila bris cerviksa, analazi su pokazali da imam E.coli, te da “nalaz treba tumačiti u skladu sa kliničkom slikom jer je izoliran uzročnik često prisutan kao prolazna flora vagine”. Nisam dobila bakteriogram. Zbog zauzetosti, taj nalaz nisam odnijela ginekologu i nisam uzimala nikakvu terapiju. U međuvremenu sam zatrudnjela i sada sam u 7 tjednu. Na prvom pregledu sam doktoru pokazala nalaz, i on je propisao amoksicilin vaginalete 10×1 ili amoksicilin kapsule 3×1 tokom sedam dana. U prvoj trudnoći uzimala sam antibiotike 2 puta: na početku trudnoće i u petom mjesecu. Beba je imala IUGR. Moja pitanja su: da li su antibiotici u trudnoći sigurni za bebu i da li se mogu povezati sa IUGR? Da li gore spomenuti nalaz traži obaveznu terapiju antibioticima, naročito ako nema bakteriograma i ako je nalaz star 3 mjeseca? Ukoliko da, da li je za bebu bolje da koristim vaginalete ili kapsule?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Antibiotici ne djeluju na viruse

Vaše pitanje: Imam 22 godine. Prošli mjesec primijetila sam laganu temperaturu od najviše do 37,3 u popodnevnim satima (ujutro nakon buđenja 36,5). S obzirom da je temperatura potrajala otišla sam liječniku koji me uputio na vađenje krvi tj. KKS i to je bilo uredno.. Nakon 2 tjedna temperatura se jedan dan naglo popela do 38,5. Kod doktora sam dobila antibiotik Augmentin 1 g. Zanima me da li je primjena antibiotika opravdana s obzirom da oni ne djeluju ako je u pitanju virus? Nisam imala uvećane ni crvene krajnike, samo ždrijelo je bilo crveno s sluzavim nakupinama koje kao da su se slijevale iz sinusa. Bol je jedan dan bila prisutna samo na desnoj strani prema uhu, kod gutanja, a drugi dan na lijevoj strani. Temperatura je nestala nakon 2 popijena antibiotika ali je i dalje do 37,3 u poslijepodnevnim satima. Treba li neka daljnja obrada?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo