Artritis: smanjite bol u zglobovima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Artritis: smanjite bol u zglobovima

Bolni, slabi i ukočeni zglobovi ruku mogu biti pokazatelj artritisa. Najčešći uzrok bolesti je proživljena trauma ili prijelom u području ručnog zgloba. Ukoliko bol nije neizdrživa – pokušajte si pomoći sami. Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih savjeta kojima ćete smanjiti bol i zadržati pokretljivost.

Razmišljate o pokretima zapešća

Ako vas muče bolni zglobova, vrijeme je da počnete razmišljati o pokretima koje radite s bolesnom rukom. Na taj ćete način izbjeći bolan osjećaj. Na primjer, ukoliko kvake na vratima stana ili kuće zahtijevaju okretanje – promijenite ih i izbjegnite neugodnu bol!

lToplo ili hladno

Električni jastučići na zagrijavanje ili namakanje zglobova u toploj vodi mogu olakšati bol, smanjiti ukočenost i opustiti napete mišiće. Ukoliko se bol pojavi kao rezultat pretjeranog korištenja zapešća, zglob zamotajte tkaninom napunjenom sasjeckanim ledom ili samo umočenom u hladnu vodu. Nekima pomaže i naizmjenično namakanje zapešća u toploj pa hladnoj vodi.

Topijski gelovi i kreme

Jednostavni su za primjenu i učinkoviti. Dovoljno ih je umasirati u kožu. Gelovi i kreme za ublažavanje bolnih zglobova mogu sadržavati diklofenak, metil salicilat ili capsaicin.

Analgetici

Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez liječničkog recepta poput acetaminofena, ibuprofena ili naproksena mogu olakšati bol uzrokovanu artritisom. Međutim, njihova redovita uporaba može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

lUdlaga

Ukoliko ste pretjerali s fizičkom aktivnost i na taj način izazvali oticanje zgloba – privremeno nošenje udlage će pružiti zapešću potrebno mirovanje vrijeme za oporavak. Udlagu možete kupiti u ljekarnama ili ortopedijama.

Kortikosteroidne injekcije

Njihov protuupalni učinak može smanjiti bol i oteklinu za nekoliko tjedana ili mjeseci. Međutim, ubrizgavanje lijeka može uzrokovati oštećenja tetive i hrskavice. Mnogi stručnjaci ne dopuštaju više od tri injekcije u isto mjesto, čak i ako se primaju u razmaku od nekoliko godina.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo