Knjiga “Autoimuni nutrivor – priručnik i kuharica bez alergena” Ivane Zovak i Petre Krolo prva je knjiga na hrvatskom jeziku koja pokriva sve što trebamo znati o povezanosti prehrane i autoimunih bolesti, alergija i intolerancija.
Knjiga sadrži informacije, iskustva i vodič je kroz praktičnu primjenu AIP-a (Autoimunog Protokola) i Paleo prehrane. Pored 220 ukusnih recepata prilagođenih našim namirnicama i podneblju, autorice nas vode kroz priču o autoimunim bolestima, njihovim uzrocima i pokretačima, o propusnim crijevima i hrani koja ih uzrokuje te o grupama namirnica koje negativno djeluju na organizam.
Knjiga je namijenjena svima koji imaju autoimune bolesti; traže recepte bez alergena – glutena, žitarica, pseudožitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, orašastih plodova, mahunarki i sjemenki; imaju probavne smetnje poput nadutosti, zatvora ili mekane stolice, grčeva, bolova, plinova; žele kuhati prema načelima paleo prehrane; imaju nepovezane zdravstvene simptome i žele vidjeti ima li hrana veze s tim. I sama autorica, Petra Krolo, više od 10 godina boluje od Hashimotova poremećaja, autoimune bolesti štitnjače, zbog koje se već godinama hrani na način koji opisuje u knjizi – autoimuni paleo protokol ili AIP.
Kako vam je dijagnosticirana bolest, zašto ste se i kako odlučili za ovakvu prehranu i kada ste počeli osjećati prve pozitivne promjene?
Prehranu sam promijenila tek pet godina nakon dijagnoze, a autoimunog protokola sam se striktno pridržavala godinu i pol. Cilj je pronaći optimalnu prehranu za samog sebe, a ne ostati u okvirima koje je netko drugi odredio. Hashimoto mi je dijagnosticiran u ranim 20-ima kad sam nakon probijanja knaufa glavom prilikom pada u nesvijest završila na kompletnim liječničkim pretragama. Nisam dobila nikakvo objašnjenje niti upute, samo sintetske hormone. Pet godina svi su oko mene smatrali da umišljam simptome i da je “sve u mojoj glavi”. Ljudi s autoimunim dijagnozama ne izgledaju bolesno, a simptomi se objašnjavaju “subjektivnim dojmom”. Za AIP sam se odlučila kada sam nakon detaljnih pretraga vitamina i minerala, 13 godina vegetarijanske prehrane, od kojih zadnju godinu nisam jela gluten, mliječno, šećer i procesuirane proizvode, shvatila da su mi zalihe u deficitu, ispod donje linije. Pronašla sam nekoliko blogova na engleskom jeziku koji su objašnjavali kakav utjecaj hrana ima na crijeva, a posljedično i na autoimune bolesti. Odlučila sam isprobati taj protokol na mjesec dana. Već nakon tri tjedna primijetila sam da imam više energije, bolje spavam, stabilnijeg sam raspoloženja i lakše učim. Zahvaljujući protokolu položila sam ispite koje sam godinama prije padala, pa sam u stankama od pisanja diplomskog čitala, živjela i eksperimentirala sa svime, što se na kraju pretvorilo u knjigu.
Uzimate li i dalje terapiju koju vam je propisao liječnik?
Da, doživotno ću uzimati terapiju, jer je moja štitnjača stradala u procesu traženja rješenja. Međutim, uzimanje terapije nije smak svijeta, niti je jedino to dovoljno da budemo dobro. Potrebno je uložiti puno više truda od uzimanja tablete ujutro i prije spavanja.
Možete li nam ukratko pojasniti što je to autoimuni paleo protokol ili AIP, odnosno kojoj vrsti namirnica dajete prednost u prehrani? Imate li za nas neki prijedlog jelovnika za jedan dan…?
Autoimuni protokol objedinjuje prehranu i stil života koji su ciljano prilagođeni za oboljele od autoimunih bolesti. Prednost daje nutritivno najbogatijim skupinama namirnica, a to su povrće, iznutrice, riba i morski plodovi, meso, fermentirana hrana, voće, prirodni zaslađivači i zdrave masnoće.
Autoimuni paleo protokol (AIP) zabranjuje i neke namirnice koje većina nutricionista preporučuju u prehrani, poput orašastih plodova, jaja, rajčica. Konkretno, zašto su ove tri namirnice loše?
AIP je eliminacijska prehrana, znači da privremeno eliminira skupine namirnica koje potencijalno potiču upalu u tijelu ili iritiraju crijeva. Kod orašastih plodova razlog su inhibitori probavnih enzima i fitinska kiselina. Kod jaja problem stvara enzim lizozim. Rajčica sadrži lektine, saponine i glikoalkaloide koji iritiraju crijeva. Kako ti spojevi utječu na organizam detaljno smo objasnile u knjizi. Zdravim ljudima to neće smetati u većim razmjerima, ali oni koji imaju propusna crijeva (preduvjet za nastanak autoimunih bolesti) mogu reagirati na navedene spojeve.
O kojim sve autoimunim bolestima u knjizi pišete, tj. koje sve bolesti prema vašem mišljenju možemo liječiti hranom?
Autoimune bolesti su nasljedne, kronične i neizlječive. Svi oboljeli od autoimunih bolesti imaju zajedničku poveznicu – imunosni sustav koji proizvodi antitijela protiv vlastitog tkiva i propusna crijeva. Propusna crijeva u krvotok propuštaju nerazgrađene proteine, dobre ili loše bakterije, viruse i toksine koji alarmiraju imunosni sustav. Protokol je namijenjen za sve autoimune bolesti kojih ima preko stotinu. Hranom liječimo propusna crijeva.
Većina liječnika neće se složiti s tvrdnjom da se mnoge bolesti, o kojima i vi progovarate u knjizi, liječe hranom. Primjerice, reumatoidni artritis bio je prisutan i prije više tisuća godina, kada su se ljudi hranili prema načelima paleo dijete, koju i vi propagirate. Kako to objašnjavate?
Mi govorimo o novim spoznajama koje su temeljene na istraživanjima kako koja skupina namirnica utječe na stvaranje propusnih crijeva. Izvori su navedeni u literaturi koju koristimo. Liječimo prvenstveno crijeva. Dostupni su podaci i o istraživanju utjecaja autoimunog protokola na oboljele od Crohnove bolesti (www. academic.oup.com), a kroz 2019. čekamo rezultate istraživanja o utjecaju protokola na oboljele od Hashimotova poremećaja. Protokol već sada preporučuju liječnici funkcionalne medicine. Naše liječnike pozivamo da se informiraju i da u terapiju uključe preporuke o pravilnoj prehrani za autoimune bolesti. Iako imamo informacije od članova paleo grupe da su od nekih liječnika u Hrvatskoj dobili zeleno svjetlo za protokol. Pitanje je samo vremena kada će nove spoznaje stići i do samih ordinacija. Od spilje do interneta paleo je svojim imenom doveo do puno zabluda i nanio štetu pokretu koji se u konačnici svodi na to da se zdravije hranimo, da preuzmemo odgovornost za vlastito zdravlje i u svemu tome ne zaboravimo na planet na kojem živimo. Ne želimo komentirati razne primjere, više nam vrijede priče i iskustva pravih ljudi. Na stranu i sve to, jer ono što vrijedi za nas, ne mora vrijediti za sve, a jedini način da saznate je da eksperimentirate. Tko je spreman za izazov?
Što znači imati propusna crijeva i po kojim simptomima možemo prepoznati eventualni problem?
Propusna crijeva nastaju kao posljedica loše prehrane, disbioze crijevne flore, infekcija, korištenja lijekova (antibiotika, kortikosteroida, nesteroidnih protuupalnih lijekova), neurednog stila života, prekomjerne konzumacije alkohola, stresa, manjka sna. Simptomi mogu biti fizički (želučano-crijevni, promjene na koži, pojačano stvaranje sekreta, bol u zglobovima, glavobolja, smanjena energija), psihički (problemi sa spavanjem, brain fog – mantanje/zaboravljivost) i emocionalni (promjene raspoloženja, osjećaj depresije, anksioznost)
Za AIP dijetu kaže se da je dijeta za čišćenje crijeva. Možete li nam predložiti jedan brzi recept ili jelovnik za čišćenje crijeva?
AIP nije dijeta, nego protokol koji uključuje više elemenata. Na AIP-u se crijeva ne čiste već liječe. Teži se uspostavljanju raznovrsnog mikrobioma i mikroflore. Što se točno podrazumijeva pod čišćenjem crijeva? Redovita probava i defekacija, oralno uzimanje gorke soli, coffe enemas, klistiranje, hidroterapija. Sve navedeno je agresivno za dobro društvo koje smo uzgajali u crijevima pa nismo sklone takvom pristupu, osim ciljano, educirano i pod nadzorom.
Gluten i mlijeko najčešće se spominju kao glavni alergeni, pa su ih ljudi “na slijepo” skloni proglasiti krivima za sve svoje tegobe, premda im liječničkim pregledima nije utvrđena intolerancija na hranu. Što je u žitaricama i mliječnim proizvodima toliko loše da su došle na tako loš glas?
Testovi intolerancije nisu pouzdana i znanstveno dokazana pretraga. U dokumentarcima dr. Wentz po imenu “The Thyroid Secret” doktor funkcionalne medicine Osbourne govori kako postoji više od tisuću oblika glutena, a najsofisticiraniji laboratorij u Americi može testirati samo 14. Znači, puno je tu neistraženog područja i vrsta glutena koji utječu na necelijakijsku osjetljivost na gluten. Protein gluten i protein kazein iz mlijeka su vrlo slični i imunosni sustav ih jednako prepoznaje kao uljeze.
Žitarice sadrže nekoliko problematičnih spojeva kao što su prolamini (od kojih je najistraživaniji gluten) i aglutinini, inhibitori probavnih enzima, fitinska kiselina i saponini. Svaki od navedenih spojeva na određen način potiče disbiozu crijevne flore i propusnost crijeva, što smo detaljnije objasnile u knjizi.
Mliječni proizvodi su čest alergen zbog laktoze, a sadrže i gore spomenuti problematični protein kazein, oni su i teško probavljivi zbog toga što sadrže inhibitore probavnih enzima.
Obje skupine namirnica također su bogate masnim kiselinama omega-6 čijom svakodnevnom konzumacijom u organizmu stvaramo neravnotežu između omega-6 i omega-3 masnih kiselina, imaju manje nutrijenata u odnosu na povrće i meso, te potiču prekomjeran rast bakterija i kvasaca u tankom crijevu.
Ljudi s autoimunim bolestima osjetljiviji su na navedene grupe namirnica i mnogi ih nikad neće uspjeti vratiti u prehranu. Zdravim ljudima preporučujemo da biraju zdravije verzije poput pira i kozjih ili ovčjih mliječnih proizvoda.
Eksperimentiranje s namirnicama koje nam (ne)odgovaraju i izazivaju simptome nije nužno loše ili neodgovorno, alternativa je često višemjesečno povlačenje po pretragama bez jasnih odgovora. Važno je naglasiti da u slučaju glutena i sumnje na celijakiju obavezno treba napraviti pretrage prije eliminacije pšenice, ječma i raži iz prehrane.
Primjer jednodnevnog jelovnika
DORUČAK: salata od ribane mrkve, fermentiranog zelja, konzerva tune i masline
RUČAK: juha od tikvica, pljeskavice, pečena cvjetača, salata od rukole
MEĐUOBROK: kokosov jogurt +šumsko voće
VEČERA: pršut, mladi luk, rotkvice
Razgovarala: D. Petrov/magazin Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock