Zdravlje

Zdravlje

Bihevioralna terapija donosi olakšanje pacijentima s jakim bolovima

Spoznajna bihevioralna terapija za nesanicu značajno poboljšava san pacijenata s kroničnim bolovima u vratu ili leđima. Ona, osim toga, smanjuje uplitanje boli u svakodnevno funkcioniranje pacijenata.

Pokazali su to rezultati istraživanja medicinskog centra Sveučilišta Rochester. Istraživanje objavljeno u online izdanju časopisa Sleep Medicine, pokazuje kako bihevioralna intervencija može pomoći pacijentima koji već uzmaju lijekove za bol.

“Ova terapija donosi veliku pomoć pacijentima. Tijekom istraživanja smo svjedočili vrlo dobrim efektima liječenja”, rekla je dr. Carla R. Jungquist.

kZa potrebe istraživanja, medicinska sestra-terapeut je održala osmo tjednu spoznajnu bihevioralnu terapiju, koja je uključivala ograničenje spavanja, kontrolu poticaja, higijenu spavanja i jednu seansu posvećenu razgovoru o katastrofalnom razmišljanju o posljedicama nesanice.

“Ovo istraživanje uistinu pokazuje kako terapija može biti uspješno održana i vrlo učinkovita ako ju provode medicinske sestre koje su prošle naprednu praksu. Obučene medicinske sestre će u isporuci ove vrste terapije postići bolje
rezultate u pristupu pacijentima. Trenutačno je pristup ovoj terapiji ograničen, budući da postoji nekolicina uvježbanih terapeuta i većina su
psiholozi”, rekla je Jungquist.

Pacijenti s kroničnim bolovima često koriste spavanje kao bijeg. Oni traže san kada nisu pospani, spavaju i na drugim mjestima, a ne samo u spavaćoj sobi, i bave se gledanjem televizije i odmaranjem bolnih leđa, izvijestili su istraživači.

“Bihevioralna terapija je zdravija i sigurnija metoda tretiranja poremećaja spavanja od brojnih medikamenata. Stoga ju toplo preporučujemo, rekla je Jungquist.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo