Zdravlje

Zdravlje

Bolovi u trbuhu s desne strane – je li u pitanju nešto ozbiljno?

Shutterstock

Kakva god da se vrsta boli pojavi na ovom dijelu tijela, morate provjeriti simptome

Bolovi u trbuhu s desne strane mogu biti specifičan simptom koji lako može otkriti o kojoj se dijagnozi radi, naglašava Mia Finkelston, obiteljski liječnik u Leonardtownu.

Koliko dugo bol traje? Kad je sve počelo? Traje li ili se povremeno javlja? Imate li problema sa snom? Od čega se osjećate bolje? Sve su to pitanja koja si morate postaviti.

Ne paničarite

Kako bol može biti prilično neugodna, nije neobično da se javi jak osjećaj straha ali može se i raditi o prolaznim neugodnostima poput istegnutog mišića, plinova ili probavnih smetnji. Ako ste izrazito zabrinuti javite se liječniku.

Ne ignorirajte bol

Anatomija ljudskog tijela je kompleksna i i puno je mogućih uzroka boli u trbuhu. Neki od njih mogu biti i ozbiljni, pa je dobro znati sve informacije kako bi si mogli na vrijeme pomoći.

Možda se radi o plinovima…

Iako se često problemi s plinovima manifestiraju na lijevoj strani trbuha, ponekad se bol može reflektirati i na desnu stranu, napominje dr Finkelstone. Jeste li promijenili prehranu? Možda jedete previše namirnica koje mogu uzrokovati plinove, poput brokule i kelja? Dobra je vijest da ovaj problem brzo nestaje…

Možda je u pitanju probava

Loša probava sama po sebi nije ništa oko čega se trebate posebno zabrinjavati, a može biti posljedica uživanja u alkoholu i kavi, prebrzog gutanja hrane ili konzumacija namirnica koje su teško probavljive. Problem bi trebao nestati sam od sebe, a ako se ponavlja kroz dva tjedna, svakako je vrijeme za posjet liječniku.

Grčevi u mišićima?

Težak trening može biti krivac: “Ako trčite nešto brže nego uobičajeno, vaša dijafragma bi mogla reagirati jer nije naučila na to“, smatra Frenklin. Možete si pomoći ako lagano istegnete ruke iznad glave, a kako biste izbjegli ovaj problem u budućnosti, prije trčanja ili treninga se dobro istegnite i pripremite kako bi respiratorni sustav bio spreman za napor.

Ovim navikama jako štetite imunitetu, a sad je potrebno da bude jak!

U pitanju može biti i kila (hernija)…

Sve što izaziva naprezanje trbušnih mišića može izazvati kilu. Povećani pritisak na prednju trbušnu stjenku može nastati zbog gojaznosti, tijekom trudnoće, dizanja tereta, zatvora te dugotrajnog kašljanja.

Loša prehrana i pušenje također mogu oslabiti mišiće i povećati rizik od nastanka kile. Potkožna oteklina na trbuhu ili preponama koja u početku bolesti nije vidljiva. Kasnije se može javiti i pečenje u preponama i unutrašnjoj strani natkoljenice pri hodanju i dužem stajanju. Moguć je i osjećaj težine u trbuhu koji je katkad praćen zatvorom te neugodan osjećaj u trbuhu ili preponama pri dizanju tereta. Potrebno se javiti liječniku!

Opasna upala slijepog crijeva

Često je u pitanju upravo ovo stanje kada se javi bol u desnoj strani trbuha. Simptomi akutne upale slijepog crijeva mogu biti bolovi u desnom donjem dijelu trbuha, s desne strane pupka; uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, a ponekad i proljev ili opstipaciju (zatvor). Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom. Niste ništa mogli učiniti da spriječite ovo stanje, ne postoje specifični okidači. Obavezno odmah nazovite liječnika kako bi spriječio pucanje slijepog crijeva.

Cista na jajnicima

Prema pisanju stručnjaka na Mayo klinici, ciste na jajnicima žene često niti ne primjećuju, ipak mogu narasti toliko da uzrokuju bol. Važno se posavjetovati s liječnikom kako bi se saznalo o kakvoj se vrsti ciste radi i je li potreban zahvat ili terapija.

Obilna krvarenja, skraćeni menstrualni ciklus, miomi… Stanja koja zahtijevaju obavezan pregled ginekologa

Što ako je bubrežni kamenac?

Tipični je simptom bol u donjem dijelu leđa, trbuhu ili preponama. Bol može mijenjati i lokaciju i to je pokazatelj da kamen putuje kroz urinarni trakt. Ostali simptomi uključuju bol pri mokrenju, krv u urinu, mučninu i povraćanje.

Ili žučni kamen?

Snažna i nagla bol ispod desnog rebrenog luka koja se može širiti prema lopatici, mučnina i povraćanje, povišena tjelesna temperatura te žutica. Svi se ovi simptomi javljaju kad se kamenci začepe u nekom od žučnih kanala. Gotovo svaka deseta osoba ima žučne kamence, no u većini slučajeva oni su potpuno bezazleni. Probleme obično izazivaju kamenci koji se pomaknu i začepe žučni prolaz ili zajednički žučni vod koji se stapa s izvodnim kanalom gušterače, što pak može dovesti do njene upale. Svakako se javite liječniku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo