Zdravlje

Zdravlje

Bradavice: jesu li promjene na koži razlog za brigu?

Foto: Shutterstock

Bradavice su zarazne kožne izrasline koje mogu nastati na bilo kojem dijelu tijela, a izaziva ih različiti oblici humanog papiloma virusa (HPV-a).

Najbolja prevencija za pojavu bradavica je izbjegavanje mjesta na kojima se možete zaraziti, a to su vlažna mjesta, poput javnih tuševa, bazena, kupelja te ne dijeliti ručnik s drugima.

Bradavice uzrokuje HPV virus i ako su do 1 godine stare tada su obično zarazne u slučaju direktnog dodira, pogotovo ako je koza ostećena. Pored fizičkog dodira, u obzir dolaze vlažne površine, kao što su podovi tuševa, plaže i bazeni – objasnio je dr. spec. dermatovenerolog Dinko Kaliterna za magazin Moje zdravlje.

One mogu samostalno nastajati, pojavljivati se na drugom dijelu tijela, a za borbu protiv njih najzaslužniji je naš imunološki sustav. Zbog toga, ako primjetite da su se bradavice počele pojavljivati, najprije pokušajte osnažiti svoj imunitet.

Oblici bradavica 

Razlikujemo nekoliko vrsta bradavica, a obične bradavice su one najučestalije. One su izazvane zarazom HPV-om tipa 1, 2, 4, 27 i 29. Asimptomatske su, no uzrokuju bol ako se nalaze na dijelovima tijela koji su često pod pritiskom, poput stopala. Različite su boje, pa variraju od žute, svijetlo sive, žute, smeđe ili sivo crne boje, promjera od 1 mm do 1 cm. Najčešće, nestaju same od sebe u roku dvije godine, a nekada opstaju i duže.

Razlikujemo još i končaste bradavice, koje su uzrokovane istim tipovima HPV-a, a koje najčešće izrastu licu. Također su asimptomatske i lako lječive.

Još jedan učestali oblik su genitalne bradavice, koje se još nazivaju kondilomi, a pojavljuju se na vanjskim dijelovima genitalnog područja. Mekane su, izdužene i najčešće ružičaste boje, a prenose se spolnim odnosom. Njih je posebno važno što prije liječiti jer mogu izazvati teže posljedice, kao što je rak grlića maternice.

Na koji način liječiti bradavice?

  • obične bradavice najčešće samostalno nestaju, te ako ne uzrokuju bol i nelagodu, ne morate ih uklanjati

  • keratolička terapija: nanošenje iritansa poput salicilne kiseline (SCK) kada se bradavica zamata u oblog

  • smrzavanje pomoću tekućeg dušika krioterapijom

  • paljenje bradavica strujom ili laserom

  • izrezivanje bradavice kirurškim zahvatom

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo