Zdravlje

Zdravlje

Debljate se, gubite kosu, umorni ste? Ovo je 6 simptoma koji otkrivaju da vam nedostaje selena

Shutterstock 92096585

Do nedostatka selena u organizmu, najčešće dolazi zbog prehrane siromašne proteinima, kao i zbog malog unosa ribe i žitarica.

Selen je iznimno snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala – nestabilnih molekula koje mogu oštetiti tjelesne stanice i tako potaknuti nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, srčanožilnih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih kroničnih bolesti.

Pozitivno utječe na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskom razinom selena u krvi sklonije depresiji.

Osim prehrane na razinu selena u organizmu utječu i dob osobe i zdravstveno stanje. Teško je zapravo ustanoviti kada je nastupio nedostatak selena, jer ne postoje neki vidljivi simptomi.

1. Gubite kosu

Jedna od najvažnijih zadaća selena jest pomoć pri pretvaranju postojećeg T4 hormona štitnjače u aktivniji T3, pojašnjava dr. Stacy Small. Ako selena nemate dovoljno u organizmu, možete primijetiti da gubite kosu. Naravno, postoji puno uzroka gubitka kose, ali na vašem je liječniku da otkrije uzrok.

Osteomalacija – bolest koja prijeti zbog manjaka vitamina D

2. Umorni ste

Osim gubitka kose još je jedan simptom hipotireoze: umor. Moguće je posljedica manjka selena koji usporava rad štitnjače. Prije nego si postavite dijagnozu, važno je s liječnikom porazgovarati o stilu života i tome konzumirate li prave namirnice?

3. Debljate se

Kada primijetite da se debljate bez nekog vidljivog razloga, dobro je znati što je uzrok. Opet, potreba štitne žlijezde za selenom bi mogla igrati veliku ulogu. Iako  dr. Small prvo pogleda prehrambene navike pacijenta kad je u pitanju ovaj problem, provjeravanje razine selena u organizmu je nešto što će vjerojatno napraviti.

4. Ne funkcionirate kao obično

Analizom 55 provedenih studija znanstvenici su zaključili kako se šansa za nastanak raka smanjuje za 31 posto kod onih koji imaju visoku razinu selena u organizmu, a to se posebno odnosi na rak crijeva, mjehura i prostate.

Druge analize nisu uspjele donijeti još dokaza. Autori se ipak slažu kako suplementi nisu rješenje već se treba selen tražiti u hrani.

5. Stalno ste bolesni

Mnogi su naravno razlozi zašto se možete osjećati loše, ali manjak selena u organizmu nikako nije dobro rješenje. Bez njega imunološki sustav ne funkcionira pravilno i može biti uzrok vašem stanju.

6. Stalno ste pod stresom

Selen je jak antioksidant koji štiti od bolesti i  oksidativnog stresa koji iznimno šteti stanicama u cijelom tijelu. Naučite kako se smiriti, spavajte dovoljno i krečite se. Ali  i pazite na razine selena u tijelu.

Kako do selena?

Među najboljim su izvorima selena smeđi šampinjoni, shiitake gljive, plava riba (npr. srdela, tuna, losos, skuša, sleđ) i plodovi mora (kamenice, jastog, morski račići) te cjelovite žitarice (zob, ječam, smeđa riža).

Značajne količine selena sadrže češnjak, luk, teleća jetra, janjetina, puretina, piletina, punomasno mlijeko, sjemenke suncokreta, brokula, mahune, kupus i kokos.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo