Dr. Škaro: Zbog stresa, sve više ljudi ima poremećaj rada štitnjače

Ante Skaro, poliklinika leptir8

U intervjuu s dr. Antom Škarom saznali smo koji su poremećaji rada hormona štitnjače, koji su uzroci nastanka bolesti iste, kod kojeg se spola više pojavljuju i zašto. Po odgovore na postavljena pitanja uputili smo se u Polikliniku Leptir - zanimljivog i simboličnog naziva jer je štitnjača zapravo leptirastog oblika.

Poliklinika Leptir prvi je privatni centar u Hrvatskoj specijaliziran za sve medicinske usluge vezane uz štitnjaču. Njen osnivač je dr. Ante Škaro, spec. otorinolaringolog, kirurg glave i vrata kojemu je ideja vodilja "bolje spriječiti nego liječiti“. Osim dijagnoze, liječenja i rehabilitacije, sve o štitnjači možete saznati u savjetovalištu Poliklinike koja nudi i prevenciju. U svim prostorijama prevladava ljubičasta nijansa, a to je ujedno i boja uniforme osoblja, što odskače od klasične i službeno bijele koju stalno susrećemo po bolnicama.

Što je to štitnjača i gdje se točno ona nalazi?

Poliklinika Leptir               Dnevna bolnica poliklinike Leptir

Štitnjača ili štitna žlijezda je hormonalni organ koji se nalazi u donjoj trećini vrata. Ona ima oblik leptira koju čine desni i lijevi režanj, koji su povezani tkivnom premosnicom koja prolazi ispred dušnika i ispod grkljana. Štittnjača je glavna metabolička žlijezda koja luči dva hormona: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Hormoni su građeni od aminokiseline i joda, a njihov neuravnotežen omjer  može dovesti do poremećaja stvaranja hormona štitnjače i time izazvati disbalans.

Koje su funkcije štitnjače i njenih hormona T3 i T4?

Povećava sintezu i razgradnju bjelančevina, pospješuje metabolizam masti i ugljikohidrata, potiče rast mladih ljudi, te se povećavaju mentalni procesi. Hormoni T3 i T4 utječu na rast i razvoj organizma, kretanje, spavanje, dišni i srčanožilni sustav, mozak, probavu, te rad ostalih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (npr. spolnih žlijezda). S lučenjem hormona T3 i T4 upravlja mozak. Mozak preko još jedne žlijezde, hipofize, luči TSH hormon koji stimulira štitnjaču na rast i lučenje što više hormona. Mozak ne dopušta ni previše ni premalo hormona, već koliko je potrebno za funkcioniranje u danoj situaciji. Jako je bitno uravnotežena prehrana kako ne bi došlo do poremećaja u radu svih organa od kojih najviše strada štitnjača. S jedne je strane povećan iznos energije, a s druge strane je loš unos pravih sastojaka. Zbog toga se jodira sol i na taj način se osigurava, ako ne pojedemo hranu bogatom jodom (ribe, školjke, morski plodovi), unos dovoljnih količina joda. Važno je da više od 40 posto dnevnog unosa bude u bjelančevinama jer je to izvor aminokiselina i time se proizvode hormoni štitnjače i drugi hormoni.

Što kada se dogodi neki poremećaji u radu hormona?

Poremećaje rada štitnjače dijelimo u dvije skupine:

Hipertireoza ili pojačano lučenje hormona, gdje dolazi do bržeg sagorijevanje glukoze i nekontroliranog trošenja energije što dovodi do iscrpljenja metabolizma. Glavna značajka je da pacijenti imaju ubrzan stanični metabolizam. Najčešći simptomi su nervoza, nemir i razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, mršavljenje, učestale stolice, poremećaji menstrualnog ciklusa (što može dovesti i do neplodnosti), povećana štitna žlijezda (guša) i pritisak u vratu, buljave oči, smetnje vida i sl. Teško stanje koje zahtjeva brzu pomoć jer može doći i do zatajenja srca. Najčešći uzrok je autoimuna bolest Basedow-Gravesova bolest (70, 80 posto slučajeva) u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona iz štitnjače. Prate ju promjene na očima, tzv. buljave oči. Liječiti se može ljekovima koji sprječavaju proces proizvodnje hormona štitnjače (tzv. tireostatici). Dovodi se do stanja normalnih hormona, ali ako kroz dvije godine nema pomaka uz lijekove, onda se odlučujemo na trajno riješenje- odstranjivanje štitnjače operativnim putem i namjernim uvođenjem manjka hormona. Alternativa operaciji je liječenje radioaktivnim jodom. Jod ulazi u stanice štitnjače i dovodi do hipotireoze, manjka hormona.

  Analizator za laboratorijsku obradu hormona      Analizator za labratorijsku obradu hormona

Hipotireoza – drugi poremećaj, smanjenje funkcije štitne žlijezde.Takva štitnjača ne može organizmu ponuditi dovoljno hormona i očituje se usporenim radom stanica. Organizam funkcionira na nižoj energetskoj razini. Simptomi su umor, slabost, pospanost, depresija, pomanjkanje koncentracije, usporen ritam srca, neuredne i bolne menstruacije, neplodnost, smanjen apetit i debljanje (jer im je usporen metabolizam), nadutost, promuklost, zatvor, podbuhlo lice, natečene ruke i stopala i slično. Nedostatak hormona u dječjoj dobi izaziva izrazito usporen mentalni i psihofizički razvoj (kretenizam). Najčešći uzrok je autoimuna ili autodestruktivna bolest  Hashimotov tireoiditis kod 10, 20 posto ljudi. Kod ostale većine se događa da zbog pojačanog psihofizičkog angažmana štitnjača je stalno pod udarom i na taj se način troši i ne stvara dovoljnu koncentraciju hormona. Često se pojavljuje tijekom trudnoće, poroda, menopauze, pa je jasnije da češće pogađa žene. Također, to je i stanje nakon liječenja radioaktivnim jodom ili operacijom.

Što se događa kod uznapredovalog poremećaja štitnjače?

Poremećaj štitnjače dovodi do bolesti štitnjače. Znači, poremećaji uzrokuju čvorove u štitnjači koji uznapredovalim promjenama mogu dovesti do karcinoma štitnjače, neovisno radi li se o mlađoj, srednjoj ili starijoj dobi, dakle, u bilo kojoj dobi i kod oba spola. Zato je bitno pravovremeno prepoznati poremećaj i određeno stanje, djelovati preventivno i spriječiti stvaranje karcinoma. Dođe li ipak do nastanka karcinoma, današnja medicina ima i na to odgovor. Život bez štitnjače je moguć uz nadomjestak hormona koji su dostupni i jeftini i. Dakle, hormoni se mogu nadoknaditi sintetskim hormonima.

Što savjetujete čitateljima?

Kod sistematskih pregleda preporučam napraviti ultrazvuk štitnjače. Ultrazvukom možemo puno ranije otkriti čvorove i pratiti situaciju. Prvo se dijagnosticira stanje, nastoji spriječiti daljnje pogoršanje, a ako je jedino riješenjei ako se pojave sumnjive promjene nakon obrade, poseže se za operativnom metodom. U slučaju  vidljivih promjena, poput zadebljanja štitnjače koja se vidi prostim okom, stanje već može biti alarmantno. Savjetujem i redovito praćenje hormona štitnjače.

Koje dobne skupine najčešće imaju poremećaje rada štitnjače?

Operacijska sala Poliklinike Leptir              Operacijska sala Poliklinike Leptir

Sada puno više žene dolazi s 30, 40, 50 godina, dok su prije dva, tri desetljeća češće bile žene puno starije dobi. Žene su puno hormonalnije (menstruacije, porodi), pa imamo puno više posjeta žena. No, dosta je i muškaraca kojima se promijenio tempo i stil života, sve veći ih se broj javlja, a puno češće s hipertireozom. Sveukupno gledajući, češći je poremećaj hipotireoza. Janica Kostelić i Blanka Vlaši imale su taj poremećaj. To je  klasičan primjer kada profesionalan angažman u sportu dovodi do poticaja da se dogodi taj poremećaj. Kod obje sportašice riješilo se operativnim putem i brzo su se vratitle svakodnevnom životu i svojim sportskim uspjesima. To su primjeri u kojima se vidi kako se i nakon toga može održati kvaliteta života bez štitnjače.

Koji je spol skloniji ovim poremećajima? Ima li to poveznicu sa stresom?

Naravno! Zbog financijskih prilika i žene i muškarci moraju raditi. U većini primjera žena je bliskija s djecom i obitelji, više toga drži u kući, a uz posao ima i dodatne obveze. Samim time je podložnija stresu nego što je to muškarac. I u emocionalnom smislu žene su osjetljivije, drugačije razmišljaju, nježniji su spol, a i hormonalnije. Također, veliki je problem i prehrana! Zbog obveza, cijeli se dan ništa ne jede, tek jedan obrok navečer. To je isto krivac za velike probleme s drugim bolestima, a među ostalima i za probleme sa štitnjačom. Zbog povećanja stresa u svakodnevnom životu, naravno da se povećava broj onih koji imaju poremećen rad štitnjače.

Osim stresa, koji su još uzroci poremećaja rada štitnjače?

Nasljedni faktor – ako netko u obitelji ima te probleme, veća je vjerojatnost da će se to dogoditi i nama. Uz stres i neuravnoteženu prehranu, vjerojatnost pojave poremećaja štitnjače su zaista veliki.

Zračenje koje je nastalo kao posljedica  katastrofe u Černobilu. Diljem cijele Europe, a tako i u Hrvatskoj, ostavilo je velike posljedice, što se često navodi kao uzrok karcinoma štitnjače.

U Poliklinici Leptir također možete dobiti i vrijedne savjete prehrane uslijed bolesti koju imate od nutricionistkinje Željane Zović. Pitali smo ju koji su osnovni savjeti prehrane kod bolesti štitnjače. "Prehrana bi trebala biti bogata voćem, povrćem, ribom, cjelovitim žitaricama, mahunarkama... Mrkva, špinat, marelice, šparoge, maslinovo i riblje ulje, banane i cjelovite žitarice su namirnice korisne za funkciju štitnjače. Treba izbjegavati pića bogata kofeinom i alkohol, a povećati unos vode“, rekla nam je dipl. ing. Zović.

 Ivana Grbavac

 Prati nas na Viber Public Chatu!