Zdravlje

Zdravlje

Folnom kiselinom smanjite izglede za autizam bebe

Najveću su zaštitu imali mališani čije su majke uzimale folnu kiselinu prije začeća.

Prehrana trudnica predstavlja kamen temeljac zdravlja bebe i stoga je od ključne važnosti da buduće majke više pažnje obrate na unos nutrijenata kako bi se njihovo zlato pravilno razvilo. Sve što trudnice jedu i piju odrazit će se na zdravlje ploda. Tako se, primjerice, trudnicama savjetuje povišeni unos folne kiseline (vitamin B9), s obzirom na to da njen manjak može dovesti do nepravilnog razvoja središnjeg živčanog sustava fetusa.

Norveški su istraživači ustanovili kako prenatalni unos folne kiseline može pomoći u smanjenju rizika od autizma.

Istraživači Instituta za javno zdravstvo u Oslu prikupili su podatke za oko 85.000 djece prosječno stare šest i pol godina te ustanovili kako je unos folne kiseline u trudnoći povezan s prosječno 39 posto manjim rizikom od razvijanja autizma kod djece. Također, najveću zaštitu od razvijanja autizma imale su majke koje su počele uzimati folnu kiselinu i prije začeća, stoji u časopisu Journal of the American Medical Association.

Autizam je biološki poremećaj mozga koji oštećuje komunikaciju i društvene vještine, a autisti se opisuju kao osobe koje su u svom svijetu. Tim poremećajem pogođeni su deseci milijuna ljudi diljem svijeta, a u našoj je zemlji registrirano preko 1000 osoba. Smatra se kako je poremećaj autističnog spektra stvarnost za barem 8000 osoba. Rano otkrivanje može pomoći djetetu da stekne određene socijalne vještine i samostalnost, međutim, zasada nema lijeka. Kod težih oblika samostalan život je malo vjerojatan, ali kod blažih oblika moguće je živjeti samostalno.

… i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo