Konzumacija više od pet doza zašećerenog gaziranog pića kao što je Coca-Cola tjedno može značajno povisiti rizik razvijanja dijabetesa za vrijeme trudnoće.
Do sada su
 negativne posljedice ispijanja gaziranih pića bila povezana s oštećenjima zubne
 cakline i prekomjernom težinom, međutim, popis bolesti je postao ozbiljniji.
Istraživači iz New
 Orleansa su analizirali skoro 13.500 žena, a nakon deset godina, prijavljeno je
 860 slučajeva gestacijskog dijabetesa (gestacijski dijabetes je naziv za hiperglikemiju
 otkrivenu kod trudnica koja do tada nisu bolovale od šećerne bolesti).
Nakon što su
 stručnjaci prilagodili poznate faktore rizika kao što su dob, obiteljska
 povijest bolesti dijabetesa, tjelesna aktivnost, navike pušenja, unos
 zašećerenih pića, alkohola, indeks tjelesne mase za vrijeme trudnoće i zapadni
 režim prehrane, povezali su unos zašećerene Cole s rizikom gestacijskog
 dijabetesa. Međutim, nisu pronađene značajne veze s drugim slatkim ili dijetalnim
 pićima.
Gestacijski
 dijabetes je jedna od najčešćih komplikacija koje se javljaju za vrijeme
 trudnoće. Trudnice koje razviju ovu bolest suočene su s povećanim rizikom od
 komplikacija za vrijeme poroda, jednako kao i dijabetesa tipa 2 nakon trudnoće.
Liječnici su
 ustanovili kako djeca majki s gestacijskim dijabetesom imaju veće šanse biti
 pretila i razviti dijabetes u ranoj dobi.
Konzumacija veće
 količine zašećerenih gaziranih pića može doprinijeti povišenom glikemijskom
 indeksu jer se u tijelo unose veće količine šećera koji se brzo apsorbiraju. Hrana
 s visokim glikemijskim indeksom može doprinijeti otpornosti na inzulin i
 oslabljene funkcije beta stanica gušterače koje proizvode inzulin.
K. Horvat




