Zdravlje

Zdravlje

Glaukom nema tipične simptome, ali postoji jedan glavni rizik faktora za nastanak ove bolesti

Shutterstock

Glaukom je drugi uzrok sljepoće u svijetu, a prvi uzrok nepovratnog gubitka vida. U svijetu je više od 5 milijuna ljudi oslijepilo zbog glaukoma. Procjenjuje se da će taj broj narasti na preko 11 milijuna.

Glaukom se zbog nedostatka simptoma i spore progresije naziva i „kradljivcem vida“. U razvijenim zemljama čak 50% bolesnika ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90%. Pravodobnim otkrivanjem bolesti oštećenje vida se može spriječiti.

Glaukom nema svoje tipične simptome, posebno onaj najčešći oblik, a to je glaukom otvorenog kuta. Visoki očni tlak je glavni rizik faktora za nastanak glaukoma i jedini faktor na kojeg mi možemo utjecati terapijskim mogućnostima za snižavanje očnog tlaka. Glavni cilj liječenja je sačuvati vidno polje što znači ne dozvoliti progresiju i daljnje propadanje vidnoga polja, objasnila je prof. dr. sc. Mia Zorić Geber, voditeljica Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravstva RH.

Ivnu Juriću je nakon sistematskog pregleda bio otkriven povišen očni tlak s 40 godina starosti.

Na žalost pri tom pregledu nisu me upozorili na opasnosti visokog očnog tlaka, tako da sam slijedeće 3 godine zanemario problem i tek nakon tog perioda otišao sam na specijalistički pregled. Danas nakon 10 godina, uz liječenje glaukom je stabiliziran, ali vidno polje mi je oštećeno.

„Poruka građanima je da se odazovu javno-zdravstvenima akcijama mjerenja očnoga tlaka. Također da redovito obavljaju oftalmološke preglede u oftalmološkima ambulantama, gdje će se pored vidne oštrine izmjeriti intraokularni tlak, pregledati očna pozadina, odnosno vidni živac i napraviti pregled vidnog polja. To je osobito važno za stariju populaciju,“ rekla je prof.dr.sc. Zorić Geber.

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma jest širenje znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedica glaukomske bolesti. Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva RH i Glaukomska sekcija Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva aktivno će poduprijeti obilježavanje ove manifestacije i sudjelovati u realizaciji raznih aktivnosti diljem Hrvatske.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo