Zdravlje

Zdravlje

Idiopatska plućna fibrioza je smrtonosnija od nekih karcinoma

Idiopatska plućna fibroza (IPF) rijetka je bolest i svjesnost o postojanju te bolesti je vrlo niska. IPF je smrtonosnija nego većina vrsta zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma.

Idiopatska plućna fibrioza je rijetka, kronična, ireverzibilna (nepovratna) i smrtonosna bolest u kojoj plućno tkivo fibrozira – stvaraju se ožiljci u plućima koji onemogućuju njihovu normalnu funkciju. Plućne alveole odumiru, pa pluća gube sposobnost apsorpcije kisika. Ustrajni kašalj i pucketanje nalik na razdvajanje “čičak“ trake koje se može čuti pri slušanju pluća, karakteristični su za idiopatsku plućnu fibriozu, ali se često ne prepoznaju.

Polovica oboljelih se u početku pogrešno dijagnosticira jer su simptomi idiopatske plućne fibrioze slični drugim plućnim i srčanim bolestima kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest i zatajenje srca.

Procjenjuje se da od 80 tisuća do 111 tisuća ljudi u Europi boluje od IPF-a, a na godinu se dijagnosticira 35 tisuća novih bolesnika. Do odgovarajuće dijagnoze prođe jedna do dvije godine za što je potrebno tri ili više liječnika. IPF se najčešće dijagnosticira u osoba starijih od 50 godina, a prosječan životni vijek bolesnika je 2-5 godina nakon dijagnoze. 

Nedavna studija koja je usporedila smrtnost od idiopatske plućne fibrioze i određenih vrsta tumora, pokazala je da samo bolesnici s karcinomom pluća i gušterače imaju lošiju stopu preživljenja od bolesnika s IPF-om, istaknuto je povodom Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze i hrvatske javno-zdravstvene akcije o podizanju svjesnosti o toj bolesti pod nazivom “Udahnite život s lakoćom“.

Sandra Karabatić, predsjednica Udruge Jedra, udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća, upozorila je na nužnost pravovremene dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om.

Disanje je najvažniji životni proces ljudskog organizma, no bolesti kao IPF stvaraju  ožiljke u plućima i tako ometaju normalno funkcioniranje dišnog sustava. Koliko je bolest zahtjevna može se plastično prikazati puhanjem mjehurića sapuna.  Kada ste zdravi, puhanje mjehurića  sapuna traje manje od sekunde, ali oboljelima od IPF-a jednostavna aktivnost predstavlja velik izazov” – objasnila je.

Ranije spomenuta akcija “Udahnite život s lakoćom“ organizira se kako bi skrenula pozornost javnosti na idiopatsku plućnu fibrozu i kako bi se istaknula važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om.

Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti.

Akcija “Udahnite život s lakoćom“ koju organiziraju Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada hrvatska kuća disanja i Hrvatska komora medicinskih sestara i udruga Jedra, održava se u sklopu Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze. Na konferenciji je najavljeno kako će se središnji događaj održati 24. rujna 2016. na Europskom trgu u Zagrebu.

Tom prigodom organizirat će se javno prikupljanje potpisa (peticija) za EU deklaraciju o IPF-u, a građani će se moći savjetovati s liječnicima o prevenciji, pravovremenoj dijagnostici i liječenju IPF-a te na zajedničkom fotografiranju i puštanju balona u povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne bolesti.

Saznajte više o prevenciji, simptomima i liječenjima raka pluća, a donosimo vam i vježbe disanja koje osiguravaju više kisika za vitalnost!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo