Zdravlje

Zdravlje

Infekcija urinarnog trakta: antibiotici su učinkovitiji od brusnica!

Ako ste do sada bili uvjereni kako ćete tabletama brusnice ili sokom sićušnih plodova spriječiti i izliječiti infekciju mokraćnog sustava – znajte kako ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi. Rezultati najnovijeg nizozemskog istraživanja su pokazali kako su antibiotici učinkovitiji u liječenju bez obzira što mogu doprinijeti otpornosti na spomenute lijekove.

k“Žene s upornim i ponavljajućom infekcijom mokraćnog sustava ne preferiraju uzimanje antibiotika tijekom dugotrajnog razdoblja jer su svjesne da mogu postati otporne na njih. Stoga nerijetko posežu za proizviodima od brusnica. Međutim, rezultati našeg istraživanja jasno pokazuju kako su crveni plodovi manje učinkoviti u prevenciji i liječenju od antibiotika”, poručuje dr. Suzanne Geerlings, specijalistica za infektivne bolesti iz Amsterdama.

Istraživanja pokazuju kako se polovica žena barem jednom u životu susretne s infekcijom mokraćnog sustava. Ponavljajuća infekcija se javlja kod 30 posto žena. Escherichia coli je jedan od najčešćih uzroka infekcije mokraćnog sustava.

“Brusnica nije apsolutno neučinkovita kad je riječ o preventivi infekcije
mokraćnog sustava. Međutim, treba znati kako mali crveni plodovi zaustavljaju prianjanje bakterija
za
stjenke
mokraćnog mjehura,
ali ih ne ubijaju poput antibiotika”, pojašnjava
Bill J. Gurley sa Sveučilišta Arkansas.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo