Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti upale mokraćnih puteva?

Infekcije urinarnog sustava, s obzirom na učestalost, nalaze se u samom vrhu svih bakterijskih infekcija.

Pojavljuju se u oba spola i svim dobnim skupinama, no njihova učestalost ovisi o spolu i životnoj dobi. Svaka četvrta žena između dvadesete i četrdesete godine barem jednom oboli od upale mokraćnog mjehura, a neke se sa upalama mokraćnih puteva bore svakih nekoliko mjeseci ili godina. Saznajte stoga na vrijeme kako nastaju urinarne infekcije, zašto su im upravo mlade žene podložnije, i što sve možete učiniti da bi ih spriječili.

Infekcije mokraćnog sustava značajan su problem za mlađu populaciju spolno aktivnih žena i starije muškarce s povećanom prostatom. U Americi su uzrok čak šest milijuna posjeta liječniku godišnje. Infekcije urinarnog sustava mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije s obzirom na anatomiju: infekcije donjeg urinarnog trakta i infekcije gornjeg urinarnog trakta.

Kao što im samo ime govori, infekcije donjeg urinarnog trakta zahvaćaju dijelove mokraćnog sustava bliže mokraćnom otvoru, tj. mokraćnu cijev i mokraćni mjehur. Infekcije gornjeg urinarnog sustava uobičajeno su posljedica neliječenih infekcija donjeg urinarnog sustava i proširenja upale do udaljenih organa kao što su bubrezi i prostata.

Veliku većinu infekcija urinarnog sustava uzrokuju pokretni oblici crijevnih bakterija pa je najčešći uzročnik i krivac za čak 80 posto svih urinarnih infekcija crijevna bakterija Escherichia coli. Pokretne crijevne bakterije mogu doslovno dopuzati od analnog do mokraćnog otvora i jednom kada nasele mokraćni otvor i mokraćnu cijev, počinju se uspinjati po mokraćnim kanalima. Kada dosegnu mokraćni mjehur, vrlo naglo razvija se upala mokraćnog mjehura, tj. cistitis.

Svaka četvrta žena između dvadesete i četrdesete godine barem jednom
oboli od upale mokraćnog mjehura

Koji su simptomi cistitisa?

Simptomi cistitisa su problemi pri mokrenju, učestalo i bolno mokrenje, bol u mjehuru, pojava krvi u urinu, zamućen ili jako mutan urin, a može se pojaviti i neugodan miris. Na žalost, mnoge se bakterije tu ne zaustavljaju već nastave svoj uzlazni put prema bubrezima. Kada dođu do bubrega, u roku od nekoliko sati ili dana razvijaju se simptomi upale bubrega, tj. pijelonefritisa. Javlja se vrućica 38,3 – 39ºC, groznica s tresavicom, mučnina, proljev i osjetljivost na duboki pritisak u trbuhu ili na leđima u razini bubrega.

Ovakav razvoj infekcije ujedno je i jedan od razloga zašto spolno zrele žene češće obolijevaju. Žene imaju kraću mokraćnu cijev (oko četiri cm naspram približno 20 cm kod muškaraca) pa bakterije moraju prijeći kraći put da bi došle do mokraćnog mjehura. Povećana mogućnost infekcije povezana je sa spolnim odnosom, upotrebom dijafragme i spermicida te trudnoćom. Pokreti prilikom spolnog odnosa zbog blizine analnog i mokraćnog otvora olakšavaju ulazak bakterija u mokraćnu cijev, kao i umetanje vaginalnih kontraceptiva, a povišene razine hormona za vrijeme trudnoće čine stijenke mokraćnog sustava širima, nježnijima i podložnijima za infekcije.

Za vrijeme trudnoće osobito je važno spriječiti potencijalan nastanak urinarnih infekcija jer čak 20-30 posto trudnica s upalom donjih mokraćnih puteva razvije i infekciju gornjih mokraćnih puteva, a uočeno je da infekcije gornjih mokraćnih puteva (pijelonefritis) povećavaju šansu za komplikacijama u trudnoći i novorođenačku smrt.

Za sprječavanje nastanka urinarnih infekcija najbitnije je unositi dovoljne količine vode i posebnu pažnju obratiti na higijenu. Preporučene dnevne doze vode za prevenciju nastanka urinarnih infekcija iznose 1,5 litara ili osam čaša vode. Usprkos u posljednje vrijeme vrlo popularnim modnim trendovima, bolje je ne nositi usku odjeću na donjem dijelu tijela i sintetičko rublje, a pravi neprijatelj ženama sklonim urinarnim infekcijama su sintetičke tanga-gaćice. Dobro je uzimati prehrambene proizvode od brusnica (čaj, džem, itd…), redovito se tuširati (a rjeđe kupati u kadi) i osobito obratiti pozornost na higijenu prije i poslije spolnog odnosa.

Preporučljivo je popiti dvije čaše vode prije spolnog odnosa i dvije nakon jer se pokazalo da mokrenje poslije spolnog odnosa smanjuje mogućnost nastanka urinarne infekcije zbog ispiranja unesenih bakterija. Ako se usprkos svim gore navedenim mjerama opreza urinarne infekcije i dalje pojavljuju, trebali biste svakako kontaktirati svog liječnika (nikada nemojte kao mjeru prevencije samostalno uzimati antibiotike!). Također, ako koristite dijafragmu ili vaginalne spermicide, razmisliti o promjeni metode kontracepcije.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo