Zdravlje

Zdravlje

Inkontinencija pogađa svaku četvrtu ženu u Hrvatskoj

Shutterstock

Na svjetskoj razini, inkontinencija pogađa oko 200 milijuna ljudi, od kojih je oko 65 milijuna žena (i to sa stresnom urinarnom inkontinencijom).

Na svjetskoj razini, inkontinencija pogađa oko 200 milijuna ljudi, od kojih je oko 65 milijuna žena (i to sa stresnom urinarnom inkontinencijom). Prema svjetskim statistikama, pogađa svaku sedmu ženu, a u Hrvatskoj svaku četvrtu u aktivnoj dobi, između 35. i 45. godine.

Inkontinencija se vrlo često javlja već u vrlo mladoj dobi, nakon prvog poroda, a više od 30% žena starijih od 60 godina pati od nekontroliranog ispuštanja mokraće.

Činjenica je da većina žena ne želi ili ne zna kako potražiti pomoć, s obzirom da je inkontinencija još uvijek svojevrsna tabu tema pa čak i kad žena potraži pomoć obično to biva prekasno.

Rješenja za inkontinenciju ima više, ali jedno od novijih su ciljane vježbe Body tehnike, koju je razvila mr. kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina, a koje u vrlo kratkom vremenu postižu rezultate, čak i kod žena kojima je jedina opcija bila kirurška intervencija. 

Upravo na temelju tih uspjeha pokrenut je pilot – projekt koji je trajao osam tjedana, a ispitanice – u dobi od 34 do 78 godina – su u PBS centar dolazile jednom tjedno i dobivale upute i smjernice za vježbe koje su morale redovito ponavljati kod kuće. Rezultati su se mjerili inicijalnim i završnim ICIQ upitnicima (International Consultation on Incontinence Questionnaire) koji su priznati od svjetske zdravstvene organizacije, uz inicijalni i završni pregled kod liječnika ginekologa.

Jedno od ključnih pitanja u inicijalnom upitniku bilo je i „ Kada Vam “pobjegne” nešto urina?“. Odgovori su pokazali velik i učestali problem koji je tijekom vremena nadišao mogućnost kontrole te je predstavljao uistinu i velik izazov u osmišljavanju vježbi koje mogu pomoći. 

  • Kod 28,56 % žena „pobjegne” prije nego što stignu na WC,

  • Kod 3,57 % “pobjegne” nakon male nužde i poslije oblačenja,

  • Kod 14,28 % “pobjegne” bez posebnog povoda i u svako doba.

Nakon samo osam tjedana ispitanicama se umanjila inkontinencija u prosjeku za 33 posto. Mlađe su ispitanice, kao i one koje su se i prije bavile nekim oblikom tjelovježbe, imale bolje rezultate, a razlog tome je što su jednostavno lakše osvijestile to duboko mišićje.

U grafičkom prikazu niže vidljivo je za koliko se posto poboljšala situacija u odnosu na početne vrijednosti. Pritom je bitno naglasiti kako su početne vrijednosti skupine 60 + inicijalno bile mnogo veće od mlađih ispitanica; njih 75 % imalo je severe score stupanj inkontinencije.

U usporedbi s odgovorima u inicijalnom upitniku, zanimljivi su i rezultati dobiveni u završnom upitniku, a na pitanja „ Kada Vam “pobjegne” nešto urina?“ 

  • Kod 16 posto žena „pobjegne” prije nego što stignu na WC,

  • Kod 0 posto “pobjegne” nakon male nužde i poslije oblačenja, a kod 6 posto “pobjegne” bez posebnog povoda i u svako doba.

Također, zanimljivi su rezultati dobiveni i u “Upitniku o utjecaju urinarne inkontinencije na seksualnu funkciju”. Naime, sam je upitnik sadržavao i niz pitanja o seksualnom životu ispitanica i njihovih partnera, a odgovori se odnose na posljednjih šest mjeseci.

Kako se pripremiti za prvi spolni odnos nakon poroda?

  • ispitanice su općenito bile zadovoljnije seksualnim životom za 38 posto,

  • spolna želja (podrazumijeva želju ili planiranje za spolnog odnosa) se povećala za 28 posto, a spolno uzbuđenje tijekom odnosa za 11 posto.

  • konkretan problem inkontinencije tijekom spolnog odnosa smanjio se za 16 posto, dok se bol koja se pojavljivala tijekom odnosa smanjila za čak 30 %.

  • ispitanice su usporedile i orgazme koje su doživljavale u prošlosti s orgazmima koje doživljavaju u posljednjih 6 mjeseci i u inicijalnom upitniku odgovorile da se intenzitet orgazama smanjuje (njih 46 %), dok je u završnom upitniku njih 82 posto odgovorilo da osjećaju orgazme istog intenziteta kao u prošlosti, njih 9 posto je izjavilo da osjeća orgazme većeg, a drugih 9 posto čak mnogo većeg intenziteta!

Zaključak se nameće sam od sebe: ciljane vježbe Body tehnike uvelike utječu na kvalitetu života s inkontinencijom, te u konačnici zaobilaze bilo kakva druga invazivna rješenja.

Zdjelično dno je moguće voljno kontrolirati, ali selektivno aktiviranje i otpuštanje je ono koje osvještava same mišiće.

Vježbama Body tehnike učvršćuje se muskulatura zdjelice, djeluje na dubinsku vezu između svih dijafragmi našeg tijela, između najdubljih mišićnih slojeva same kralježnice. To je čini pogodnom i za žene koje odluče ostati trudne, koje imaju hormonalnih problema, a žele zdravu trudnoću.

Predstavnici PBS Centra sportske izvrsnosti predstavili su ove rezultate ispitivanja o učinku vježbi Body tehnike na smanjenje inkontinencije kod žena. 

Saznajte i zašto učestalo mokrite te što boja mokraće govori o vašem zdravlju!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo