Zdravlje

Zdravlje

Ispiranje sinusa donosi više štete no koristi

Ispiranje sinusa slanom otopinom donosi umirujući, ali kratokotrajni učinak. Prakticirate li ovaj postupak na duge staze, mogli biste postati osjetljiviji na infekcije!

“Ispiranjem nosa uklanjamo lošu sluz, međutim, ovim postupkom nažalost uklanjamo i oni dobru koja sadrži anti-mikrobne tvari. Lišavajući nos njegovih imuno elemenata osobe se izlažu sinusnim infekcijama”, kazao je dr. Talal Nsouli, voditelj istraživanja.

prehladaZnanstvenici savjetuje izbjegavanje ispiranja sinusa slanom otopinom na dugoročnj bazi. To znači da postupak treba ograničiti samo na period kad je infekcija prisutna.

Ispiranje sinusa uobičajen je postupak liječenja sinusne infekcije za one osobe koje ne žele upotrebljavati lijekove za ublažavnje simptoma. Iako se vjerovalo kako ovaj postupak ni na koji način ne može štetiti organizmu, čini se da tome nije tako. 

U istraživanju je sudjelovalo 68 osoba koje su minimalno dva puta dnevno punih godinu dana ispirale nos slanom otopinom. Učestalost njihovih sinusnih infekcija se smanjila za 62 posto nakon što su osobe prestale s navikom ispiranja, pokazalo je istraživanje.

“Osobe koje su, za potrebe istraživanja, redovito ispiranje sinuse, imale su 8 sinusnih infekcija godišnje. Zašto je tome tako? Nosni sekret sadrži imunološke dijelove koji štite pacijenta od infekcija. Dakle, prva linije obrane je sluz. Kod ovi pacijenata je ona bila uklonjena”, kazao je Nsouli.

Stoga preporuka stručnjaka glasi: ne koristite nosnu otopinu na redovitoj bazi, već samo kad imate infekciju. Istraživanje je pokazalo da dugotrajna upotreba donosi više štete nego koristi.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo