Zdravlje

Zdravlje

Jedna je stvar ključna i glavni faktor za razvoj bolesti štitnjače – mijenjajte pod hitno!

Štitna žlijezda (štitnjača, tiroidna žlijezda) jedna je od najvećih endokrinih žlijezda u našem tijelu.

U obliku je leptira, a nalazi se u donjem dijelu vrata, ispod štitne hrskavice (Adamova jabučica). Problemi sa štitnjačom mogu biti od malih povećanja štitnjače, koji ne zahtijevaju tretman, pa sve do tumora opasnih za život. Broj oboljelih od bolesti štitne žlijezde godinama kontinuirano raste. Štitna žlijezda putem hormona koje proizvodi utječe na gotovo sve metaboličke procese u tijelu.

Dva osnovna hormona štitnjače su: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Njihovu proizvodnju regulira hormon hipofize tireotropin (TSH). Ako se smanji produkcija T3 i T4, hipofiza proizvodi veću količinu TSH-a nastojeći stimulirati štitnjaču na pojačan rad.

Ako štitnjača to ne može učiniti, razina TSH sve više raste, što može dovesti do gušavosti (povećanja štitnjače).

Što morate znati o štitnjači i jodu te zašto se ne preporuča uzimanje dodatnih preparata s jodom

ŠTO DOVODI DO BOLESTI ŠTITNJAČE?

Faktori koji dovode do bolesti štitnjače su loša prehrana, stres, genetika, trudnoća i menopauza. Od svih bolesti štitnjače češće obolijevaju žene pa se tako hipertireoza javlja u gotovo dva posto žena, češće u dobi od 20 do 40 godina. Reakcije na hormone štitne žlijezde koji kontroliraju metabolizam organizma mogu se smanjiti i s godinama te uz gubitak mišićnog tkiva dolazi do usporavanja bazalnog metabolizma. Ako starije osobe vježbanjem ne povećavaju ili održavaju mišićnu masu, mogu postati podložne rastu masti u tijelu.

PREVENTIVA I RANA DIJAGNOSTIKA SU NAJVAŽNIJE

Za dijagnosticiranje bolesti štitnjače koriste se: ultrazvuk štitnjače (color doppler), odnosno cijelog vrata; laboratorijski krvni testovi za otkrivanje rada štitnjače; ciljana punkcija štitnjače pod kontrolom ultrazvuka vidljivih čvorova u štitnjači; scintigrafija štitnjače. CT i MR štitnjače su dopunske pretrage koje se mogu također koristiti u dijagnostici bolesti štitnjače.

ZA BOLJE ZDRAVLJE MIJENJAJTE STIL ŽIVOTA

Sve teže psihičke i fizičke aktivnosti tijekom dana pokušajte odraditi tijekom prijepodneva i u ranim popodnevnim satima, kada je tijelo u tzv. prirodnom stresu i stvara više energije. Tijekom poslijepodnevnih sati smanjite intenzitet aktivnosti. Usmjerite se na ljude i aktivnosti koje vas opuštaju i zabavljaju. Također, bilo bi dobro ranije otići na spavanje kako biste odmorili organizam za novi dan.

TJELESNA AKTIVNOST

Budite redovito aktivni jer je tjelesna aktivnost posebno važna ako patite od hipotireoze. Vježbanje je neophodno za ubrzavanje metabolizma i pomoć pri mršavljenju.

Preporučuje se 30 do 45 minuta dnevno tjelovježbe.

Ako se već redovito bavite nekom fizičkom aktivnošću, povećajte aktivnosti za samo 10 minuta dnevno i rezultati neće izostati.

Ne samo da ćete tako ubrzati metabolizam i smanjiti pritisak na štitnu žlijezdu nego ćete i ojačati imunološki sustav, ojačati muskulaturu, popraviti raspoloženje te doprinijeti očuvanju mentalnih sposobnosti i pamćenja u starijoj dobi.

Ključno je: NAUČITE UPRAVLJATI STRESOM KAKO STRES NE BI UPRAVLJAO VAŠIM ZDRAVLJEM

Neizbježan i sveprisutan u našem svakodnevnom životu, stres je ujedno i glavni faktor koji pridonosi razvoju bolesti štitnjače. Dugotrajna izloženost ubrzanom tempu života i negativnim stresnim situacijama može dovesti do sindroma sagorijevanja.

Neučinkoviti načini kojima često pokušavamo smanjiti posljedice stresa (prejedanja, prekomjerno pijenje kave, redovite konzumacije alkohola i nikotina) ne samo da ne rješavaju neravnotežu kortizola nego stvaraju dodatne zdravstvene probleme. Kortizol je hormon koji nadzire našu glad, probavu, krvni tlak, budnost i san, tjelesnu aktivnost i kapacitet za nošenje sa stresom.

Iako ne možemo izbjeći stresne situacije, važno je razviti dobre načine suočavanja sa stresom kako bismo umanjili negativne učinke stresa na organizam. Jedan od najboljih načina redukcije stresa je redovita primjena tjelesne aktivnosti i adekvatnih vježbi opuštanja. Važno je i dovoljno spavati, dovoljno vremena posvetiti sebi i svojim potrebama te slušati poruke koje nam šalje tijelo – ne tjerajte ga preko granica izdržljivosti.

  • Odredite vrijeme koje će biti posvećeno samo vama, ispunjeno aktivnostima koje će vas opustiti te ispuniti pozitivnim emocijama i mislima.
  • Promijenite perspektivu i bit ćete u mogućnosti drukčije pristupiti rješavanju problema. Dovedite organizam u stanje ravnoteže i vaša će vam štitnjača biti zahvalna!

Kako možete sami pregledati štitnjaču? 

Naučite kako sami možete pregledati štitnjaču, saznajte kako su stres i prehrana povezani s ovom žlijezdom, koju nazivaju energetskom centralom organizma, potražite savjet liječnika ili obavite liječnički pregled. Jer ako vaša štitnjača ne funkcionira pravilno – ne funkcionirate ni vi!     

Upute za samopregled – pogled u ogledalo otkriva stanje štitnjače

  1. Držite ogledalo tako da vidite područje Adamove jabučice.
  2. Pazite da, određujući poziciju žlijezde, ne pomiješate pomicanje Adamove jabučice s oteklinom.
  3. Usredotočite se na navedeno područje i zabacite glavu.
  4. Uzmite gutljaj vode i progutajte ga te promatrajte pojavljuje li se oteklina.
  5. Ako niste sigurni, ponovite postupak s vodom.

Mirna Maras Batinić: Odstranila sam štitnjaču i već tri godine tablete su moja ‘umjetna štitnjača’

Više pročitajte na stranicama NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo