Zdravlje

Zdravlje

Jeste li znali da je plijesan glavni okidač astme?

Znamo kako se plijesan u domu tvrdoglavo javlja i najčešće nam smeta čisto zbog estetskih razloga. Ni ne pomislimo kako samo malo plijesni u kutu kupaonice ili kuhinje može itekako naškoditi. Osobito osobama koje su sklone alergijama i – astmatičarima.

Istraživanja s University of Western Sydney pod vodstvom prof. Connie Katelaris pokazuju da plijesan može biti odgovorna, ne samo za pogoršavanje astme, nego i za njezinu pojavu.

Vrlo jasno se vidi da su određene vrste plijesni povezane s pojavom astme kod onih ljudi koji za astmu imaju genetske predispozicije.

Istraživani su i drugi alergeni koji se pronalaze u domovima, a kojih često nismo svjesni, kao što su životinjska dlaka ili prašina, ali plijesan se pokazala kao najveći i najopasniji okidač alergija i na kraju – astme. Naime, kada se udahne zrak u kojem se nalazi plijesan, može doći do razvitka specifičnih antitijela koja uzrokuju alergijske reakcije koje se mogu pokazati, zapravo, kao prvi simptomi astme.

Nevidljivi neprijatelji

Plijesan su zapravo mikroskopske gljive koje udišemo i koje često nije moguće vidjeti golim okom. Katkada ih u organizam možemo unijeti i kroz vodu koju pijemo iz dotrajalih slavina. Borba protiv plijesni može se pokazati mukotrpnom, a katkada čak i uzaludnom, posebice ako je u pitanju plijesan iz vode koju ne vidimo i koja je uzrokovana neispravnim ili starim građevinskim konstrukcijama.

Prevencija kao najbolji lijek

Za početak se treba otkriti najveći uzrok vlage u našemu domu. Naime, na mjestima koja su sklona vlazi knjige, odjeća, namještaj, igračke ili bilo koju drugi predmet postat će savršeno mjesto za stvaranje plijesni. Stoga je nužno smanjiti vlagu u svome domu, a najbolji i najefikasniji način za to krije se u sljedećim savjetima:

  • redovno usisavanje kao i prozračivanje prostora
  • korištenje ventilacije u kupaonici
  • popravak bilo kakvih oštećenja koja uzrokuju curenje vode
  • redovno čišćenje površina koje su sklone stvaranju plijesni
  • korištenje i redovno dezinficiranje odvlaživača zraka

Foto: Shutterstock
J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo