Zdravlje

Zdravlje

Jetra može biti bolesna i ako ne konzumirate alkohol

Konzumacija alkohola nije jedini razlog zbog kojeg možete imati problema s jetrom, već uzrok problema može ležati i u pretjeranom uživanju u hrani.

Do problema dolazi jer se nakuplja masnoća u jetri, koja bi trebala svakodnevno čistiti organizam od štetnih tvari koje unosimo. Sve što unosimo, od hrane i pića, pa sve do pojedinih lijekova, sve prolazi kroz našu jetru koja je zaslužna za zdravlje i održavanje imuniteta organizma. U slučaju da dođe do poremećene funkcije jetre, može se razviti bolest čija učestalost i komplikacije postaju alarmantni.

Bolest nealkoholne masne jetre (NAFLD – nonalcoholic fatty liver disease) najčešća je kronična bolest s kojom se susreće zapadna civilizacija, a ona započinje upravo nakupljanjem masti u jetri, iako osoba ne konzumira alkohol. Ona se dijeli u dvije podskupine, nealkoholnu masnu jetru i nealkoholni steatohepatitis (NASH – nonalcoholic steatohepatitis). Potonji je agresivniji oblik bolesti, a to potvrđuje i statistika koja pokazuje da tijekom 10 godina, oko 20 posto bolesnika NASH-a razvije cirozu jetre, a 10 posto ih umre.

– Bolest nealkoholne masne jetre uzrok je čak 75 posto kroničnih bolesti jetre, a osobito zabrinjava činjenica da je sve češći uzrok kronične bolesti jetre u djece. Ako se ne liječi, prvenstveno promjenom prehrambenih navika i nezdravih stilova života, ova bolest može predstavljati rastući problem koji može prouzročiti ozbiljno oštećenje jetre te pogoršati ostale oblike kroničnog oboljenja jetre – istaknuo je prof. dr. sc. Boris Vucelić, priznati hrvatski gastroenterolog.

Bolest se najčešće javlja u dobi od 40 do 50 godina, podjednako u oba spola, dok je u mlađim godinama ona češća kod djevojčica. Kao rizične čimbenike bolesti, prof. dr. sc. Vucelić nabraja debljinu, šećernu bolest tipa 2, poremećaj lipida i hipertenzija.

Ne zanemarujte simptome

Simptomi već izraženih problema s jetrom su umor, slabost i tupa bol pod desnim rebrom, no većina bolesnika s bolešću nealkoholne masne jetre nema nikakve simptome. Također, povećana jetra se nalazi u oko 20 posto bolesnika kod uznapredovale bolesti.

Dijagnoza bolesti

Labaratorijski nalazi pokazuju povišene aminotransferaze, gdje je ALT viši od AST za razliku od alkoholne bolesti jetre gdje je taj odnos obrnut. Važno je prepoznati činjenicu da stupanj povišenja enzima nije nužno povezan s težinom jetrenog oštećenja. Ostale dijagnostičke metode su ultrazvuk jetre, kompjutorizirana tomografija (CT), magnetska rezonancija (MRI) te biopsija jetre.

Kako liječiti bolest?

Prof. dr. sc. Vucelić ističe važnost promjene prehrane, kao što može i fizička aktivnost utjecati na rizične faktore za razvoj bolesti.

Kod bolesti nealkoholne masne jetre potrebno je postepeno regulirati tjelesnu težinu jer nagli gubitak težine može pogoršati bolest. Bitna je i redovita fizička aktivnost; trebalo bi, po mogućnosti, svaki dan brzo hodati barem pola sata. Nužne su i intervencije u prehrani. Uz uobičajene prehrambene mjere koje se prepisuju, maslinovo ulje, kava i omega-3 masne kiseline pokazali su se kao korisni dodaci prehrani za očuvanje zdravlja jetre – naglasio je Vucelić.

Pročitajte koja je prehrana najbolja za masnu jetru, te saznajte kakav je utjecaj kave u slučaju masne jetre. 

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo