Zdravlje

Zdravlje

Kada je najbolje vrijeme za prvi posjet dječjem fizijatru?

Croatia poliklinika skrbi o svim članovima obitelji na jednom mjestu

Kada se radi o zdravlju djece, tu nema kompromisa, a kao jedna od ključnih komponenti brige za dječje zdravlje je praćenje motoričkog razvoja djeteta. Fizikalna medicina i rehabilitacija dječje dobi specijalizirana je grana zdravstvene skrbi i može često biti presudna u osiguranju pravilnog razvoja i smanjenju rizika od budućih zdravstvenih problema.

Uz to, fizijatri igraju ključnu ulogu u dijagnozi, liječenju i rehabilitaciji, osiguravajući djeci priliku da ostvare svoj puni potencijal i uživaju u sretnom i zdravom djetinjstvu. Stoga je i Croatia poliklinika u Zagrebu, renomirana i visoko opremljena zdravstvena ustanova posvećena pružanju najkvalitetnije usluge za sve članove vaše obitelji, na popis svojih usluga dodala Dječju fizijatriju kako bi se apsolutno svi pregledi potrebni jednoj obitelji mogli obaviti na jednom mjestu.

Od vitalnog značenja za sve roditelje

Dječja fizijatrija je od vitalnog značaja za sve roditelje koji žele osigurati najbolji mogući početak za svoju djecu jer je usmjerena prvenstveno na poticanje urednog motoričkog razvoja djece i pruža pomoć u rješavanju razvojnih problema i poremećaja koji se mogu javiti tijekom djetinjstva. Pregled dječjeg fizijatra obuhvaća procjenu cjelokupne motorike djeteta, spontane pokretljivosti, držanja tijela, pokretljivosti kralježnice i zglobova, mišićne snage i tonusa.

Foto: Croatia Poliklinika

Isto tako, ovisno o dobi djeteta procjenjuju se i  tzv. položajne reakcije, odnosno refleksno držanje položaja tijela prilikom promjene položaja. Valja naglasiti da je uspostava pozitivne komunikacije s djetetom i roditeljem važan je dio pregleda koji omogućuje liječniku kompletnu procjenu djetetovog razvojnog statusa. 

Stručni tim

Stručni tim Croatia poliklinike iz područja dječje fizijatrije nudi široki raspon usluga, uključujući pregled dječjeg fizijatra s procjenom neuromotornog razvoja, procjenu motoričkog statusa djeteta, procjenu neuromotornog razvoja po Vojta načelima, kontrolne preglede uz kontinuirano praćenje razvoja te savjetovanje o provođenju neurorazvojne terapije i tehnikama “baby handling-a” za koje će se pobrinuti  Mirna Tomašković, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije. 

Roditelj može uočiti različite znakove kao što su nedovoljna motorička aktivnost djeteta, asimetrično držanje glave i tijela, zabacivanje glavice, čvrsto stisnute šake, izostanak očekivane aktivnosti u određenoj dobi kao što  su na primjer okretanje na trbuh, puzanje, posjedanje. Također, roditelj može uočiti da je dijete pretjerano razdražljivo, plačljivo ili se drži “mlohavo”, dok u starijoj dobi roditelja može zabrinuti način na koji dijete hoda, držanje tijela, oblik i položaj stopala. Motorički razvoj djeteta individualan i promjenjiv, a neki od navedenih znakova nisu automatski znak poremećaja. Stoga je najsigurnije obratiti se liječniku i obaviti preventivni pregled“ istaknula je dr. Tomašković.

Foto: Croatia Poliklinika

Sama fizijatrijska procjena je proces koji se sastoji od fizioterapijskog pregleda te odgovarajućih specifičnih testova i mjerenja. Nakon što doktorica obavi pregled i ako se procjenom utvrdi potreba za provođenjem rehabilitacije, terapiju možete nastaviti u poliklinici, a neke od vježbi se mogu raditi i kod kuće.

Croatia poliklinika

Svako dijete zaslužuje najbolju skrb za svoj motorički razvoj i zdravlje, a liječnički tim Croatia poliklinike odavno je prepoznat je kao vrhunski tim vodećih stručnjaka iz 22 medicinska područja, dok Poliklinika pokriva više od 20 specijalističkih i 800 dijagnostičkih usluga u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Koprivnici i Osijeku koristeći pritom najmoderniju medicinsku opremu. Više informacija o poliklinici možete pronaći ovdje.

Sponzorirani članak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo