Zdravlje

Zdravlje

Kada je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila od koronavirusa? Evo što kaže struka

Prije nego se odluče na druženje, tu su tri kriterija koja moraju ispuniti.

Kako se koronavirus i dalje nemilosrdno širi svijetom, šanse da poznajete barem jednu osobu koja je bila bolesna su velike. Pitanje je kada je sigurno boraviti u njihovoj blizini?

Da se podsjetimo: Virus se širi kapljičnim putem među ljudima, a to znači kihanjem, kašljem, pa i pjevanjem i glasnim odgovorom. Osoba koja se zarazila će najvjerojatnije kroz 11 dana razviti simptome, a ovisno o težini bolesti, potrebno je par tjedana kako bi se oporavila. Kod najtežih je slučajeva zabilježeno trajanje oporavka i do 6 tjedana.

Prema pisanju Američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, znati kada je sigurno biti u blizini osobe koja se od bolesti oporavila ovisi o puni simptoma, posebno o njihovom nedostatku.

Pitali smo farmaceuta kako čuvati zdravlje u doba koronavirusa! Ovo su njegovi savjeti

Prema pisanju HZJZ-a, kriteriji za završetak izolacije su:

  1. Prošlo je najmanje 14 dana od prvog dana bolesti.
  2. Najmanje 3 uzastopna dana bolesnik je afebrilan bez upotrebe antipiretika.
  3. Značajno poboljšanje respiratornih i drugih simptoma COVID-19.

Važno je zapamtiti da se kod osoba koje su se oporavile mogu zadržati određeni simptomi poput umora ili glavobolje, navodi dr. William Schaffner, infektolog i profesor na sveučilištu Vanderbilt u Americi te dodaje kako to ne znači da vas još mogu zaraziti. Nekim je ljudima potrebno malo više vremena kako bi se potpuno oporavili.

Ako je osoba bila pozitivna ali nije imala simptome, ona može nakon 10 dana izaći među ljude. No tko ima slabiji imunološki sustav trebao bi ostati kod kuće i dulje od 10 dana.

Bez obzira na to jesu li simptomi postojali ili ne, osobe koje su preboljele COVID-19 mogu se opet testirati da vide jesu li još uvijek nositelji virusa, ako je to moguće obaviti.  Ako su dva testa negativna, a napravljena u razmaku od 24 sata, slobodno se mogu družiti s prijateljima.

Onima koji su bili u bliskom kontaktu s osobom koja je bila zaražena, trebali bi kod kuće ostati 14 dana, savjetuju stručnjaci jer je toliko otprilike potrebno da se simptomi pojave. Zapamtite da je potrebno nositi i maske kad god možete te se distancirati u situacijama kada ste okruženi ljudima. Stručnjaci upozoravaju da vam činjenica da ste se oporavili od bolesti ne daje za pravo da ignorirate preporuke epidemiologa.

Zašto stručnjaci savjetuju da se klima uređaj ne čisti dok traje pandemija?

Dr. Supriya Narasimhan, epidemiolog u Kaliforniji dodaje: „Važno je da svi mi – što uključuje i one koji su se opravili od virusa, prakticiramo mjere zaštite kako bismo zaustavili širenje virusa.“ Kada se netko konačno od bolesti oporavi i poželi biti među ljudima, važno je procijeniti koliko se ugodno osjećaju u takvom okruženju, ali i kako se vi osjećate u njihovoj blizini. Dobra je ideja o tome porazgovarati.

Podsjetimo se na simptome!

Uobičajeni simptomi COVID–19 bolesti su otprilike ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima. No, prema pisanju Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, mnogi su bolesnici iskusili i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proljeva, nekad čak i prije pojave respiratornih simptoma.

U nekim su slučajevima gastroenterološki problemi bili i jedini simptomi bolesti. Prema pisanju magazina The American Journal of Gastroenterology kod 50 posto hospitaliziranih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u travnju, njih 28 je imalo probavne tegobe, 6 nije imalo respiratornih simptoma.

Dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulama koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima već i u probavnom traktu.

A. A.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo