Kako da stopala "prežive" ljetnu obuću - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako da stopala “prežive” ljetnu obuću

Foto: Shutterstock

Japanke i sandale omiljene su kao “najlakša” ljetna obuća, no u njima se lako možemo spotaknuti, ozlijediti, “izgorjeti” na suncu…

Naime, ovakva obuća često se izrađuje od umjetnih materijala, a uzmemo li u obzir da se stopala ljeti pojačano znoje, u kontaktu znojne kože sa (često pretvrdim) umjetnim materijalima začas se mogu pojaviti iritacije i žuljevi. Isto se može dogoditi ako je koža mokra od kupanja.

Ljetna obuća najčešće nije anatomski oblikovana nego ima ravne i tanke potplate kroz koje osjetimo svaki kamenčić na koji nagazimo. Kad hodamo po tvrdoj podlozi poput asfalta, to nas “razdrma” ne samo duž nogu nego i duž cijele kralježnice.

Posve ravni potplati uvijek za sobom “vuku” upozorenja zdravstvenih stručnjaka da loše podupiru lukove stopala i da se u njima noge previše “napinju”, a isto, samo u drugoj krajnosti, događa se i s obućom visokih potpetica.

Ljetna obuća često je toliko minimalistička da je gotovo cijelo stopalo izloženo suncu, pa se nerijetko događa da upravo na tim mjestima “zaradimo” opekline od UV zraka.

Nije za cjelodnevno hodanje

Nema smisla zabranjivati ljetne natikače i sandale, no svakako treba reći da one nisu za cjelodnevno hodanje. Za duge šetnje svakako su pogodnije “sportske” verzije sandala koje imaju deblji i fleksibilniji potplat, održavaju petu stabilnom te se mogu podešavati po širini.

Za aktivnosti koje zahtijevaju veće fizičke napore (npr. tjelovježba) kao i aktivnosti u okolišu u kojemu se nezaštićena stopala lako mogu ozlijediti (npr, planinarenje) obavezna je zatvorena obuća posebno prilagođena takvim aktivnostima. Prekomjerno znojenje nogu možete smanjiti odabirom obuće od prozračnih materijala, pamučnim čarapama i pravilnom higijenom, uključujući pudere za stopala, dezodorirajuće “suhe” kreme i sprejeve…

Izbjegnite znojenje stopala i neugodan miris

Bez spoticanja i klizanja, molim!

Za stabilnost stopala u svakodnevnim sitacijama dobar izbor mogu biti takozvane ortopedske natikače od prirodnih materijala, koje imaju anatomski prilagođen neklizajući potplat. Takva obuća nudi se u velikom izboru moderno dizajniranih modela koji ne izgledaju “ortopedski” nego se dobro uklapaju u različite modne stilove.

  • Toplo vrijeme i otvorena obuća potiču isušivanje stopala i pucanje kože, a oštećena koža podložnija je infekcijama, pa ozbiljno shvatite upozorenja o pojačanoj ljetnoj higijeni i njezi stopala.
  • Nosite odgovarajuću veličinu obuće – mnogi kupuju ljetne natikače i kad su im “na knap” u dužini misleći da noga ionako ima dovoljno mjesta “uokolo”.
  • Vrlo je važno redovito mijenjati izgaženu obuću jer ona ne zadržava stopalo u optimalnom položaju.
  • Ne zaboravite da otvorena ljetna obuća može biti opasna u vožnji jer lako može ispasti ili zapeti za papučice u automobilu.
  • Važan je i izbor kućnih papuča – odmorite noge u prozračnoj obući u kojoj se neće prekomjerno znojiti, a također pazite da potplati ne budu klizavi.

Proširene vene? Medicinska pjena i superljepilo rješavaju problem!

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo