Kako možete zaštititi svoje dijete, ali i spriječiti da širi COVID-19? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako možete zaštititi svoje dijete, ali i spriječiti da širi COVID-19?

Shutterstock 760999171

Iako se svi pridržavamo pravila o boravku u kućama, najteže je roditeljima koji moraju i djecu zadržati u zatvorenom prostoru kako bi zaštitili njih ali i spriječili širenje zaraze.

Iako se svi pridržavamo pravila o boravku u kućama, najteže je roditeljima koji moraju i djecu zadržati u zatvorenom prostoru kako bi zaštitili njih ali i spriječili širenje zaraze.

Za sada je jednina „dobra“ vijest u ovoj situaciji da su djeca najmanje ugrožena skupina, ali na žalost nisu imuni na virus. Proteklog je tjedna mlada osoba umrla zbog koronavirusa, a potvrđeni su i slučajevi zaraze mladih ljudi diljem svijeta.

Leera Lobo, pedijatar sa centra Ummeed je izjavila „Studije su potvrdile da se virus počeo češće javljati kod male djece, mlađe od 5 godina.“

 Djeca sa kroničnim stanjima vezanima za bubrege/srce/pluća ili djeca s leukemijom su u rizičnoj skupini jer im je upitan imunološki sustav, dodaje Lobo.

Prema izvješću Forbesa i dr. Andree Cruz, vidljivo je da oko 60 posto od 125 djece doživjelo ozbiljne simptome, a 40 od njih je mlađe od 12 mjeseci.

„Generalno djeca su ipak ili pošteđena ili imaju jako blage simptome.“, kaže Lobo.

Koji su razlozi?

„Prije svega imunološki sustav je kod djece drugačiji jer je tek u razvoju. Receptori za virus mogu se razlikovati. Drugi je razlog taj što djeca imaju puno manje doticaja s virusom, za razliku od odraslih – u zaštićenom su okolišu te ne putuju“, dodaje dr. Cruz.

Treći je mogući razlog taj što imaju antitijela koja ih štite od virusa.

Ipak, liječnici upozoravaju da činjenica koja ukazuje na to da su manje rizična skupina ne znači da neće doći do negativnih posljedica ako dođu u kontakt s virusom.

Tihi prijenosnici virusa

Djeca mogu ne pokazivati simptome ili samo blage ali ipak predstavljaju prijetnju ostatku populacije, posebno starim i bolesnim osobama. Ako djeca imaju određena zdravstvena stanja koja se ne mogu riješiti preko telefona, nakon dolaska od liječnika svu robu operite u mašini.

Tijekom izolacije, ako je dijete zaraženo, postoje šanse da će zaraziti starijeg člana obitelji jer danas svi doma po cijele dane. Pa ako imate starijeg člana obitelji u kućanstvu važno je paziti da dijete ne dodiruje moguće prljave površine ili se druži s osobama koje pokazuju simptome zaraze, dodaje.

Predlaže i nekoliko koraka koji se moraju slijediti radi sprečavanja širenja virusa i zaštite djece.

Nema igranja s prijateljima

Svima je jasno da je djeci teško podnijeti izolaciju i nemogućnost igranja s prijateljima te da će pokazati svoje nezadovoljstvo.

„Ne bi im se smjelo dozvoliti da se igraju s djecom iz susjedstva ili u kući prijatelja jer na žalost niti jedno kućanstvo trenutno nije sigurno. Ako je dijete u doticaju s osobom koja je tek izašla iz karantene ili onom zaraženom, iako njemu ne mora ništa biti, može ugroziti zdravlje vas i vaše obitelji“, pojašnjava Shah.

Ograničite izlaske iz doma

„Najjednostavniji način širenja zaraze je putem zagađenih površina. Ako imate zajedničku terasu ili stubište dijelite sa susjedima ili pak imate ograđeno igralište za svu djecu iz zgrade, potrebno je ograničiti kretanje djece u ovom m trenutku“ ističe Shah te dodaje kako razumije da je teško ne odvesti djecu van u park ali napominje da ove činjenice o prijenosu zaraze uvijek morate imati na umu.

Gripa, prehlada ili COVID-19? Jednostavno prepoznajte simptome zaraze koronavirusom

Važnost higijene

Djeca, posebno bebe, imaju jako slab osjećaj za higijenu, našalila se Nehal Shah, pedijatrica sa sveučilišne bolnice Apollo. Navike poput diranja poda pa stavljanja prsta u usta su navike koje morate kontrolirati i ne dozvoliti da se ponavljaju. Ruke im perite redovito i nježno im objasnite da se usta, oči i nos ne smiju dirati.

Informirajte djecu o trenutnoj situaciji

Kako su škole trenutno zatvorene, i nema učitelja da djecu informiraju, ta je zadaća na vama. Pojasnite im što se događa, zašto je važno slijediti upute i zašto je važno biti kod kuće. Ako ne znate kako biste im objasnili što su virusi i kako se šire, pokažite im jedan od crtića koji govori o ovom problemu.

Roditelji ne bi trebali paničariti

Kašalj nije tako neuobičajena stvar tijekom zime i proljeća pa nema razloga za paniku, ali ipak zdravstveni bi djelatnici trebali objasniti svakom roditelju što ga zanima putem telefona.

Osjećate se kao da imate temperaturu? Možda se radi samo o posljedici stresa…

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

“Zajedno za Zagreb”

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

“Hrvatska protiv koronavirusa”

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 – OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Foto: Shutterstock

A.A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo