Zdravlje

Zdravlje

Kako podižete stvari s poda, sagnete se ili čučnete? Za zdravu kralježnicu, samo jedno je ispravno

Shutterstock

Bole vas koljena ili imate probleme s kralježnicom? Vrlo često pitanje koje možemo čuti, pa kako onda ispravno podizati predmete s poda i pri tome minimalno opterećivati tijelo?

Naši stručnjaci, fizioterapeut Goran Cvetojević, bacc. physioth. i fizioterapeutkinja Jadranka Brozd, znaju odgovor na ovo često pitanje.

Ispravan način dizanja tereta ključan je za očuvanje zdravlja kralježnice. Načini dizanja tereta u kojima se koristi fleksija (sagibanje) trupa su neispravni i ukoliko je teret prevelik ili se pokreti izvede uz djelomičnu rotaciju trupa postoji velika mogućnost za ozljede intervertebralnog diska. Mogućnost ozljede je tim veća što je teret koji se podiže veći, što je disk „dehidriraniji“ i što je zaštitna muskulatura lošija, objašnjava fizioterapeut Cvetojević.

Ističe kako bi se „sa sigurnošću“ mogao podići teret treba koristiti tehnike dizanja u kojima se donji dio leđa (lumbalna kralježnica) ne preopterećuje.

“Tijekom izvođenja aktivnosti dizanja tereta moramo biti sigurni da imamo fiksnu bazu oslonca (izbjegavati dizanje tereta na klizavim ili ne stabilnim podlogama). Raskoračni položaj sa dominantnom nogom malo naprijed. Ako je teret postavljen uistinu nisko započeti dizanje iz čučnja uz pridržavanje tereta što bliže tijelu (osovini uspravljanja). Ukratko – možemo reći da se teret s poda ispravno podiže snagom muskulature natkoljenice i trbuha uz podršku muskulature leđa i trupa. Dizanje tereta (posebice učestalo) savijanjem i ispružanjem trupa je put ka ozlijedi i.v. diska, upozorava Goran Cvetojević!”

Kada teret ne podizati?

Fizioterapeutkinja Jadranka Brozd objašnjava pak kako osobe zdravih koljena koji se mogu pokleknuti trebaju težinu kojom opterećuju kralježnicu (koja stoji gotovo ravno kao jarbol na brodu) rasporediti na širu bazu što je čine ruke ispred pozicije zdjelice sa osloncem na čvrsto položene tabane.

Tako je baza oslonca od kraja pete povećana na kraj sjednih kostiju, a naprijed na vrh koljena i poluga kralježnice treba manju silu da podigne teret. Ako osoba ima bolna koljena na koja ne smije vršiti pritisak bolje je teret gurati ili vući, a ne podizati. Tijekom bilo kojeg  izbora podizanja važno je aktivirati trbušne mišiće stiskajući ih prema kralježnici, a kada je pri kraju faza podizanja obavezno uključite gluteale (sjedne) mišiće da prenesu stabilizaciju s donjeg dijela kralježnice na zdjelični obruč. Tako ćete zaštititi svoje diskove u kralježnici, zaključuje fizioterapeutkinja Brozd.

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo