Jesen je pokazala svoje zube prvim zahlađenjem. Dolazi nam hladnije vrijeme, koje karakteriziraju viroze i prehlade. Kako bismo se uspješno obranili od ovih bolesti, naš organizam treba ojačati imunološki sustav.
O načinima kako
pritom možemo pomoći svome tijelu razgovarali smo s magistrom farmacije Majom
Mandurić iz ljekarne Hanžić.
Kako možemo ojačati imunitet?
“Meso je
namirnica koja nam daje snagu putem proteina, ali ako nam je imunitet loš, onda
trebamo nešto jače. Kako bismo ojačali imunitet, trebamo jesti što veće
količine voća i povrća u sirovom obliku jer tako neposredno dobivamo vitamine.
U njihovoj skupini prednjači vitamin C, koji je u velikim količinama sadržan u agrumima,
peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli
kupus ima više vitamina C nego agrumi naranča, limun i grejp”, savjetuje
magistra Mandurić.
Trebali bismo
izbjegavati sve namirnice koje su prerađene, jer su izgubile svaku nutritivnu
vrijednost. Takva hrana nema vitamina i minerala, sve ono što nam je priroda
dala za zdravo tijelo.
“Nitko ne
zna točno zašto nam pada imunitet u jesen. S promjenom vremena i temperature
dolazi do pothlađenja organizma i podložniji smo bolestima, jednostavno
slabimo. Provodimo više vremena u zatvorenom prostoru s puno ljudi, nema
cirkulacije zraka a bakterije i virusi se zadržavaju oko nas. Netko će se prije
razboliti nego druga osoba. To ovisi o odlikama imunološkog sustava svake osobe
– može li on reagirati brže ili sporije”, smatra Mandurić.
Ako nismo
prethodno ulagali puno truda u osnaživanje našeg organizma, jednom kada se
razbolimo sva pada u vodu. Svi vitamini, minerali i dodaci koje konzmiramo kada
nastupi bolest neće puno promijeniti tijek bolovanja i oporavka.
“Vitamini,
minerali i razni multivitaminski pripravci su namijenjeni održavanju imuniteta
dok je organizam u ravnoteži, znači prije nego što se razbolimo.Vitamini su
tvari koje naš organizam ne može sam proizvesti, ali ih treba za pokretanje
različitih procesa. Čak i da uzimamo ogromne količine vitamina C nakon što se razbolimo,
to nam neće puno pomoći”, tvrdi magistra farmacije Maja Mandurić.
Aloe vera – kraljica među biljkama
Možemo se
okrenuti nekolicini prirodnih namirnica za dizanje imuniteta kada se razbolimo.
Biljka koja ima najveću ulogu u kozmetičkoj industriji, aloe vera, prva je na
bolesničkom popisu.
“Ona je
biljka koja je jako ljekovita. Njezin se gel koristi za opekotine, protiv uboda
komaraca, a njeno oralno uzimanje podiže imunitet i pomaže nam da se osjećamo
bolje i prije oporavimo. Najčešće se konzumira u obliku soka. Sadrži 20 od 22
esencijalne amino kiseline, 7 od 8 esencijalnih masnih kiselina, enzime,
salicilnu kiselinu, što znači da djeluje protuupalno, i mnoge druge korisne
tvari”, kazala nam je magistra Mandurić.
Ehinacea
Zbog svojih aktivnih svojstava, ehinacea je jedan od najboljih imunostimulansa koji postoje. Koristi se
kod dječjih bolesti, raznih upala, herpesa, liječi akne, lišajeve i ubode
kukaca.
“Ehinacea se
koristi od davnina u oblika tinktura, tj. kapi, sirupa i tableta. Sigurna je za
djecu, potiče proizvodnju t i b limfocita, aktivira leukocite, makrofage – jednostavnije
rečeno, linije našeg obrambenog mehanizma; ima antivirusno djelovanje, a čak je
i učinkovita protiv gljivica. Sjajna je kod kroničnih infekcija dišnih i
mokraćnih sustava, te ubrzava zacjeljivanje rana kože. Ona djeluje oralno, što
znači da se njene kapi otope u vodi”, objasnila je Mandurić.
Med i matična mliječ
Od izuzetno
njegujućih darova prirode, tu su još med i medni proizvodi, te propolis u
obliku kapi ili u kapsula. Matična mliječ je izuzetno hranjiva, krcata je
vitaminima, lipidima, flavonodima koji su jaki antioksidansi, mineralima i
esencijalnim aminokiselinama. Preporuča se kod nedostatka energije, sprječava
rast virusa i bakterija, potiče stvaranje antitijela, a dolazi u raznim
oblicima: tabletama, pastilama, sirupima i sprejevima. Jedino na što se treba
paziti jest da osoba nije alergična na med i mliječne proizvode.
Kolostrum – prvo mlijeko
Kolostrum je prvo mlijeko koje stvaraju sisavci 24 sata
nakon što se porode. On sadrži koncentrat supstanci imunološkog sustava kako bi
plod preživio. “Uključuje imunoglobuline, vitamine, minerale, hormone,
faktore rasta i sl. Pacijenti mu se okreću tek kada se radi o ozbiljnijoj
bolesti, jer je to ipak malo skuplji pripravak”, objasnila je magistra
Mandurić.
Na tržištu su sve
ćešći tzv. moćni sokovi, kao što je noni, goji ili akai. Oni su skuplji, pa
tako i cijena diktira njihovu konzumaciju. Njihova se konzumacija i inače
preporuča jer višesruko pozitivno djeluju na cijeli organizam.
Tjelovježba je
također od velikog značaja u podizanju imuniteta. Često zaboravljamo na sve
korisne stvari koje nam ona donosi i okrećemo se vježbanju kako bi izgubili
rekomjernu težinu. Zaboravljamo kako je ona odluka koje se treba pridržavati
dugoročno, jer jedino tako možemo izvući najviše korisnih stvari za cijelo
tijelo i organizam.
“Ne kažu
naši stari bez veze `u zdravom tijelu zdrav duh`. Prvenstveno se moramo zdravo
hraniti, ali i kretati. Tjelovježba je važna jer limfni sustav nema crpku poput
krvožilnog sustava. Limfu pokreću mišići samo kada se krećemo. To je vrlo važan
razlog za vježbanje, jer limfa uklanja sve loše stvari koje nas napadaju”,
savjetuje magistra Mandurić.
Cjepivo protiv gripe: sezonske ili svinjske?
Iako mnogi misle
kako cjepivo protiv gripe podiže imunitet, ono ne igra veliku ulogu u njegovom
osnažavanju. Cjepivo je oslabljeni uzročnik bolesti koji nas u takvom obliku ne
može napasti, ali naše tijelo reagira na njega i stvara antitijela kojima je
cilj registrirati uzročnika i napasti ga. Sljedeći put kada se opet susretnemo
s tim virusom, tijelo će odmah reagirati. Neće morati stvoriti antitijela jer
su ona već tu, tijelo ih je zapamtilo. Dakle, cjepivo je ciljano na određeni
uzročnik bolesti, ono ne djeluje na imunitet u globalu.
Trenutno mnogi
brkaju cjepivo protiv sezonske gripe i ono protiv pandemijske, tj. svinjske
gripe. Krivo je pretpostaviti kako jedno cjepivo pokriva obje bolesti.
“Cjepivo
protiv svinjske gripe napravljeno je kako bi djelovalo isključivo na uzročnike
svinjske gripe. Ne može djelovati na sezonsku gripu. Niti obrnuto, cjepivo
protiv `obične` gripe ne može reagirati i djelovati na svinjsku gripu. To su
vrlo specifična cjepiva”, zaključila je magistra farmacije Maja Mandurić.
Karmen Horvat