Zdravlje

Zdravlje

Kako sačuvati zdravo srce i zaštititi se od raka?

Želite smanjiti svoj rizik od srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka istovremeno? Stručnjaci savjetuju: prigrlite sedam zdravih navika i uživajte u dobrom zdravlju!

Ne samo da možete smanjiti svoje izglede obolijevanja od bolesti srca, nego možete i smanjiti rizik od raka pluća, dojke, prostate i debelog crijeva za gotovo 40 posto, tvrde istraživači Sveučilišta Northwestern koji su analizirali podatke preko 13.300 pacijenata.

Koje su to navike koje morate uvrstiti u svoj život? Slijedite pravila zdrave prehrane, krećite se, nemojte pušiti, održavajte zdravu težinu i krvni tlak, pazite na razinu kolesterola i šećera u krvi. Ako uvrstite samo jednu od ovih promjena u svoj život možete smanjiti rizik od ovih bolesti za 20 posto, a ako prigrlite između pet i sedam, tada možete očekivati 40 posto manji rizik od bolesti srca i nekoliko vrsta raka.

Stručnjaci su znali kako svaka od ovih navika može pomoći u zaštiti protiv raka, no nitko do sada nije sagledao kumulativni učinak svih sedam zdravih navika koje preporučuje Američka udruga za srce.

“Veliki je bonus da zdravi stil života štiti od krvožilnih bolesti, ali i pomaže izbjeći rak. Ta spoznaja bi mogla pružiti ekstra motivaciju ljudima za prihvaćanje ovakvog ponašanja”, objasnila je Laura Rasmussen-Torvik, profesorica preventivne medicine Medicinskog fakulteta Feinberg Sveučilišta Northwestern, ujedno i voditeljica studije. Što čekate?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo