Želite prestati pušiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Želite prestati pušiti?

Nakon što su ugledale učinke koje će pušenje ostaviti na njihovom licu, pušačice su bile dovoljno šokirane te su odlučile prekinuti svoju nezdravu naviku.

Istraživači Sveučilišta Staffordshire koristili su najmoderniju tehnologiju u svojoj studiji: nakon što su uslikali pušačice, vizualno su ih postarali i prikazali onako kako bi izgledale da ne prekinu pušiti te kako bi izgledale ako jednom zauvijek ugase cigaretu. Ova se tehnika pokazala toliko uspješnom da su dvije trećine ispitanica odlučile prestati pušiti, bojeći se za svoj izgled ako to ne naprave sada.

U britanskom je istraživanju sudjelovalo 47 žena starih između 18 i 34 godine.

“Općenito govoreći, žene su vrlo zabrinute zbog učinka starenja na svoje lice, a pogotovo zbog dodatnog učinka pušenja na njihovu kožu. Mnoge su iskusile tjelesnu reakciju šoka, čak i uključujući mučninu u nekim slučajevima, kada su vidjele kako će ostarjeti ako nastave pušiti”, objasnila je profesorica psihologije zdravlja Sarah Grogan, voditeljica istraživanja.

Kako ne bi sve ostalo mrtvo slovo na papiru, njen je tim odlučio ponovno provesti ovo istraživanje, ali i provjeriti pridržavaju li se novonastali nepušači svog obećanja šest mjeseci nakon zadnje cigarete.

Kako pušenje utječe na izgled?

Osim što je loše za vaša pluća, krvne žile, srce, mozak, pa čak i seksualni život, pušenje je izrazito štetno za vašu kožu. Pušači su četiri puta skloniji lošem snu nego nepušači, te stoga imaju izraženije podočnjake i natečenije oči. Pušenje ubrzava starenje, a stručnjaci su utvrdili kako pušač u prosjeku izgleda oko 1,4 godine stariji od nepušača. Jednako tako, cigarete utječu na opskrbu tkiva kože krvlju, pa brže nastaju bore.

Osim što boji zube žutom bojom, nikotin je krivi za žutu boju prstiju te mrlje na noktima. Dim cigareta sadrži ugljični monoksid koji istiskuje kisik iz vaše kože, dok nikotin smanjuje protok krvi, pa koža izgleda suho i bezbojno. Pušenje također crpi mnoge nutrijente, uključujući vitamin C koji štiti i obnavlja oštećenu kožu.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste
razne metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša. Njegov “Alfa Victus program
preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski CD. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo